Stichting lezen en schrijven is in het project MKB-ActieLAB in gesprek gegaan met kleine organisaties in het schoonmaakvak over hoe de basisvaardigheden van werknemers verbeterd kunnen worden. Eén van de ideeën die ontstaan is, leidde tot ‘De Droombox’.
De schoonmaakbranche bevat veel (kleine) bedrijven met werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven. Uiteraard heeft dat invloed op zowel werknemers als op hoe het werk uitgevoerd wordt.
Goed welkom
De Droombox is een welkomstbox voor nieuwe en bestaande medewerkers. Voor de medewerker voelt het als een cadeau om de box te ontvangen en open te maken. Allereerst is het daarmee een goed begin van een gezonde en fijne relatie tussen de werkgever en werknemer. Het is ook de start van een open gesprek over allerlei formele en informele onderwerpen.
Daarnaast is het een handige tool om een gesprek aan te gaan over leren en ontwikkelen. Het stimuleert bewustwording en samenwerking. Het laat zien hoe basisvaardigheden samenhangen met andere vaardigheden die tijdens het werk gebruikt worden.
Droombox informeert medewerkers over verschillende onderwerpen
De Droombox kan informatie over verschillende onderwerpen bevatten, denk aan contracten, salaris, verlof en ziekteverzuim. En dat alles op een begrijpelijke en toegankelijke manier.
Het gaat ook over het verkennen wat werknemers willen bereiken en hoe hun werkgever hen hierbij kan helpen. De Droombox wijst medewerkers de weg naar bronnen zoals ‘Ik wil leren‘, een landelijke hulplijn voor leren en ontwikkeling.
En zeker niet onbelangrijk: de box bevat QR-codes naar handige filmpjes van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) die laten zien waarop je moet letten tijdens het werk.
Social design thinking
In het project MKB-ActieLAB is de stichting aan de slag gegaan met de Social Design Thinking-methode. Deze methode is een creatief en mensgericht proces. Het is gericht op het begrijpen van de behoeften, uitdagingen en ervaringen van een doelgroep. Om vervolgens oplossingen met anderen te ontwerpen. Meer dan 25 kleine ondernemers zijn daarom betrokken bij het project MKB-actieLAB.
Tekst: van de redactie