Uit recent onderzoek van Panteia/EIM blijkt dat zzp’ers meer uren moeten maken om hun inkomen op peil te houden. Nieuw onderzoek laat echter ook zien dat de vermogenspositie van zzp-huishoudens vrij stevig is.
Zo beschikt de helft van de huishoudens van zelfstandigen zonder personeel in 2009 over een vermogen van 128 duizend euro of meer. Ter vergelijking: het gemiddelde huishoudenvermogen van personen in loondienst komt uit op 51 duizend euro. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM en het Centraal Bureau voor de Statistiek, in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Vermogen zzp’ers vanaf 2006 toegenomen
In het onderzoek is ook gekeken naar verschillen tussen de totale groep zelfstandigen zonder personeel, inclusief ‘klassieke zzp’ers’ zoals de groenteboer of de caféhouder, en de nieuwe zzp’ers die voornamelijk hun eigen arbeid en diensten aanbieden. Deze zogenaamde “nieuwe zelfstandigen” zijn zelfs nog meer vermogend. Daarvan beschikt in 2009 de helft over een huishoudvermogen van 164 duizend euro of meer. Sinds 2006 is elk jaar de vermogenspositie van de zzp’er verbeterd, hoewel de toename in 2009 is gestagneerd. De huishoudens van nieuwe zelfstandigen laten in die jaren een hoger vermogen zien dan de totale groep zelfstandigen zonder personeel. Een verklaring hiervoor is de leeftijdsopbouw. Nieuwe zelfstandigen zijn gemiddeld wat ouder dan de totale groep en hebben dus vaker een groter vermogen opgebouwd.
Inkomenspositie van nieuwe zelfstandigen is iets beter
De helft van de nieuwe zelfstandigen heeft in 2009 een persoonlijk bruto-inkomen van 30 duizend euro of meer per jaar en bij de totale groep zelfstandigen zonder personeel is dat 28 duizend. Ook op huishoudniveau liggen inkomens dicht bij elkaar. In 2009 bedraagt het mediane huishoudinkomen van nieuwe zelfstandigen 64 duizend euro en dat ligt hoger dan bij de totale groep zelfstandigen zonder personeel (57 duizend euro).
Informatie
U kunt de rapportage “Inkomen, vermogen en dynamiek van zelfstandigen zonder personeel” downloaden van www.cbs.nl/bedrijven en van de website MKB en Ondernemerschap: www.ondernemerschap.nl. Op deze laatste site kunt u ook data over zzp’ers vinden.