Eén op de vijf werkenden wordt door de werkgever gevraagd om snel weer te komen werk als ze ziek zijn. Bij 15 procent zet de werkgever hen zelfs onder druk om snel weer te gaan werken. En 21 procent wordt een dag na de ziekmelding door de werkgever gebeld met de vraag wanneer men weer komt werken. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2.100 werkenden.
“Nederland wordt geteisterd door een griepepidemie én werkgevers door de angst dat mensen te lang thuis zitten en niet snel genoeg aan het werk gaan. Een vreemde afslag”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Vaak blijven werknemers juist langer ziek bij een pushende werkgever.”
Rust zieke werknemers
80 procent geeft aan niet sneller aan het werk te gaan als de werkgever hen belt tijdens ziekte. 84 procent wil vooral rust en 60 procent heeft geen behoefte aan belletjes van de werkgever. “Wat werkgevers doen, werkt dus averechts. Ons advies is om werknemers met rust te laten bij ziekte. Vooral omdat 84 procent zo snel mogelijk weer aan het werk wil als ze ziek zijn. Pushen is volstrekt onnodig.”
Griep- en schaamtegolf
Uit het onderzoek van de CNV blijkt verder dat 18 procent zich niet ziek durft te melden vanwege de hoge werkdruk. 35 procent van alle respondenten werkt door als ze ziek zijn en 27 procent werkt op een lager pitje thuis door als ze zich ziek hebben gemeld. Fortuin: “Naast een griepgolf kampen we ook met een schaamtegolf. Men durft zich niet ziek te melden of werkt toch maar door na een ziekmelding. Natuurlijk is de werkdruk al jaren hoog. Doorwerken tijdens ziekte is echter een recept voor langdurig ziek zijn. Op lange termijn is er meer risico op een burn-out. Wie ziek is, moet zich dus vooral ziekmelden en uitzieken.”
Tekst: van de redactie