Het opleidingscentrum in Arnhem gaat per 2017 dicht. De sluiting van Arnhem valt samen met een gewijzigde opzet in de eind- en toetstermen én met het gedeeltelijk vrijgeven van opleidingen voor specialistische reiniging aan de markt.
Nadat enkele jaren geleden de opleidingen voor de reguliere schoonmaak gewijzigd zijn qua opzet (basisopleiding met aanvullende modules) en de opleiding vrijgegeven is aan de markt, gaat dit nu ook, waarschijnlijk gedeeltelijk, voor de specialisten gebeuren. Dit betekent dat het RAS-Examenbureau ook voor de specialisten deze examens gaat afnemen.
De opleiding voor specialisten wijzigt van een brede Vakopleiding in een Basisopleiding glasbewassing en gevelonderhoud met een aantal (aanvullende) modules:
- aanvullende module gondel/gevelonderhoudsinstallatie;
- module hoogwerker;
- module uitzonderingssituaties.
RAS-bijdrage basisopleiding en modules
De werkgever kan kiezen om werknemers zelf op te leiden of in te kopen bij een opleidingsinstituut. De RAS-bijdrage voor de basisopleiding bedraagt 540,00 euro per geslaagde kandidaat. Meer informatie over de voorwaarden om een RAS-bijdrage te krijgen, over de examenlocatie en het examen kunt u lezen in de Nieuwsbrief van de RAS.
Voor de module hoogwerker is de werkgever vrij in de keuze van een opleider. Wel dient deze IPAF-gecertificeerd te zijn. Nadat de werknemer een IPAF-certificaat heeft behaald en dit aan de RAS is doorgegeven, ontvangt de werkgever een RAS-bijdrage tot maximaal 200,00 euro. Dit geldt slechts voor één categorie.
Om de continuïteit en veiligheid van de opleiding te borgen, is de RAS nu samen met OSB bezig met het zoeken naar locaties waar per 1 januari 2017 de aanvullende module gondel gegeven kan worden (voor het geven van opleidingen en het afnemen van examens) en naar locaties voor de module werkmethoden in uitzonderingssituaties. Het gaat dan om de safesit / verbeterde niet permanente hangladder en om de permanente hangladder.
Zodra meer bekend is over de aanvullende module gondel en/of over de module uitzonderingssituaties, wordt u hierover door ons geïnformeerd.
Bestaande Vakopleiding en module uitzonderingssituaties nog te volgen via SVS tot 5 december 2016
Het Bestuur AWOG vindt het erg belangrijk dat de continuïteit en veiligheid van de opleidingen geborgd wordt zolang de modulaire opleiding nog niet compleet staat. Daarom is na overleg vanuit AWOG met de RAS door de RAS besloten, dat de bestaande Vakopleidingen alsmede de module uitzonderingssituaties tot 5 december 2016 via SVS aangeboden blijven worden mét een RAS-vergoeding (1.450,00 euro Vakopleiding Glazenwasser, 500,00 euro voor Module Glazenwassen in uitzonderingssituaties en 1.750,00 euro voor de Vakopleiding Gevelonderhoud).
www.osb.nl