Een Nederland waarin iedereen in vrijheid voluit zichzelf kan zijn en nieuwkomers aan de slag gaan. Dat zijn de ambities van het kabinet voor de Actieagenda Integratie en Open en Vrije Samenleving.
De actieagenda is gericht op een samenleving waarin iedereen de waarden en normen van de Nederlandse rechtsstaat onderschrijft en waar taal en werk voorwaarden zijn voor een succesvolle integratie. De agenda ziet toe op een breed scala aan doelen: van startbanen voor statushouders tot meer individuele vrijheid en zelfbeschikking in gesloten gemeenschappen. De uitwerking van de plannen worden naar verwachting voor de zomer van 2025 gepresenteerd.
Meedoen in de samenleving
“Dit kabinet maakt werk van een minder vrijblijvend integratiebeleid, waarin vrijheid en meedoen centraal staan. We moeten als overheid steviger stelling nemen”, zo legt staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie uit. “Want hoewel er veel goed gaat, mogen we niet wegkijken van ernstige problemen. We mogen niet accepteren dat in een vrij land als Nederland nog steeds onvrijheid bestaat. Nederland hoort voor iedereen een open en vrij land te zijn. Ook staan er nog teveel nieuwkomers aan de kant en zijn die afhankelijk van de bijstand. Iedereen moet naar vermogen meedoen. Met de actieagenda gaan we hiermee aan de slag.”
Gelijke kansen
Het kabinet benadrukt het belang van gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Daarom zal extra aandacht uitgaan naar de ondersteuning van vrouwelijke statushouders richting werk en zelfstandigheid. Ook blijft het kabinet zich onverminderd inzetten tegen racisme en discriminatie, waaronder op de arbeidsmarkt, zodat iedereen volwaardig mee kan doen. Daarnaast wordt ingezet op het versterken van de sociale cohesie en het bevorderen van contact en gesprek tussen verschillende gemeenschappen.
Taal
Een van de pijlers van de agenda is gericht op taal en werk. Te veel nieuwkomers zijn namelijk afhankelijk van de bijstand. Het kabinet hecht veel waarde aan de beheersing van de Nederlandse taal, zodat iedereen kan meedoen. De actieagenda is ook gericht op het verbeteren van taalonderwijs, met het oog op de taal-eis in de bijstand die het kabinet nu wil behouden. Om statushouders sneller en beter te laten integreren, kijkt het kabinet naar een zo breed mogelijke inzet van ‘startbanen’ voor statushouders.
Tekst: van de redactie