Hoe maak je van onze bermen het grootste natuurgebied van Nederland? Daartoe bundelt CSU de krachten met Heijmans en Renewi. Alfred de Weert van CSU, Peter Konstapel van Renewi en Landolin Boender van Heijmans over de verduurzaming van de bermen en andere kansen die deze samenwerking biedt.
Foto – © Heijmans
Het groen langs onze wegen, vaarwegen en spoorlijnen beslaat zo’n vijftienhonderd vierkante kilometer, de helft van het volledige natuurnetwerk in Nederland. Helaas zijn de bermen ook het minst bekende natuurgebied van Nederland: voor velen is het weinig meer dan een veiligheidsstrook of publieke afvalbak.
Dat kan anders, denkt het drietal dat is aangeschoven bij het Heijmans-kantoor in Veenendaal. Alfred de Weert, directeur Tendermanagement bij CSU, Peter Konstapel, accountmanager bij Renewi, en Landolin Boender, manager asset management bij Heijmans, vonden elkaar meteen in het uitdenken van een groen business model voor de bermen. Door zwerfvuil te verwijderen, dat zoveel mogelijk te recyclen en de bermen ecologisch te beheren, willen ze een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van de biodiversiteit en dit grote natuurgebied.
Werkterrein uitbreiden
“In de file ergerde ik me al tijden aan zwerfvuil in de bermen”, steekt De Weert van wal. “Tot ik besefte: als iemand dit kan aanpakken, is dat een schoonmaakbedrijf als het onze. Alleen mogen onze ploegen niet langs snelwegen komen. En een bouwer als Heijmans wel! CSU werkt al lang met Heijmans samen in BeSense, een dienst voor efficiënt beheer en onderhoud van gebouwen. Waarom ons werkterrein niet uitbreiden? dacht ik toen.”
Impact
Het idee van De Weert viel in vruchtbare aarde binnen de business unit asset management van Heijmans, verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van infrastructuur. Daar werd al langer nagedacht over hoe er binnen de contracten met Rijkswaterstaat en andere opdrachtgevers duurzamer kon worden gewerkt. Boender: “Als je weet dat we alleen al in ons contract voor Midden-Nederland circa acht miljoen are bermen onderhouden, plus de verzorgingsplaatsen en het groen eromheen. Dan begrijp je dat deze samenwerking heel veel impact heeft.”
Pilots
Over de schutting kijken
De heren hopen dat hun samenwerking en initiatieven andere ondernemers aanjaagt ook “over de schutting te kijken” en stappen te zetten richting innovatie en verduurzaming. De Weert besluit: “Onze samenwerking leert mij veel over hoe andere ondernemingen werken en het bewijst maar weer dat ik niet altijd samen hoef te werken met andere schoonmaakbedrijven om te vernieuwen. Buiten je comfortzone stappen kan nieuwe verbindingen opleveren en allerlei nieuwe perspectieven, meer dan je in eerste instantie dacht.”
Bron: Heijmans