Schoonmakers op vakantieparken moeten steeds meer doen in steeds minder tijd. “Op de wisseldagen is het keihard aanpoten. Ze kunnen hun werk vaak niet doen zoals ze graag zouden willen”, zeggen Jan Kampherbeek en Willem Kruithof van CNV Vakmensen. “Negen op de tien schoonmakers zegt dat ze te weinig tijd hebben om hun werk goed te doen.”
CNV Vakmensen heeft de afgelopen maanden een enquête gehouden onder schoonmakers op vakantieparken. Ruim de helft (52 procent) van de schoonmakers geeft aan “nooit voldoende tijd” te hebben om het werk af te krijgen. Nog eens 40 procent zegt “meestal niet voldoende tijd”.
Steeds meer
“Veel schoonmakers doen dit werk al jaren. Ze merken dat er steeds meer bij komt, bijvoorbeeld bedden opmaken, ramen zemen, magnetrons, vaatwasser, zonder dat ze daar extra tijd voor krijgen”, zegt Jan Kampherbeek. De schoonmakers staan volgens hem op de wisseldagen onder grote druk. “Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ze een bungalow aantreffen. Als mensen het netjes achterlaten, is het vaak wel te doen. Maar helaas is het ook weleens een smeerboel.”
Reacties van schoonmakers
“We krijgen met z’n tweeën 4,5 uur de tijd voor acht huisjes. Niet te doen. Soms heb je een huisje dat extreem smerig is. Dan loop je de hele dag achter. Als je het niet op tijd afkrijgt en je langer doorwerkt om het alsnog af te krijgen, wordt het niet uitbetaald.”
“Je werkt je uit de naad om binnen de tijd, wat op het oog schoon moet zijn, schoon te maken. Het is nooit goed genoeg.
“Het is echt niet te doen in de minuten die je krijgt. Je moet van alles laten liggen, omdat de tijd echt om is.”
Niet volgens de cao
Aanleiding voor het onderzoek was een werkbezoek dat CNV-bestuurder Willem Kruithof in juli bracht aan een vakantiepark van Landal. Volgens Kruithof krijgen de schoonmakers – in dienst van een schoonmaakbedrijf – slechts 48 minuten de tijd om een vakantiebungalow schoon te maken. “Dat is wel erg weinig tijd om je werk goed te kunnen doen”, vindt Kruithof. “We kwamen erachter dat de schoonmakers per bungalow worden betaald en niet, zoals in de cao is afgesproken, gewoon voor de uren die ze hebben gewerkt. Het komt erop neer dat de schoonmakers ook veel werkzaamheden in hun eigen tijd moeten doen: schoonmaakspullen pakken, van de ene naar de andere bungalow fietsen. Die tijd krijgen ze niet uitbetaald.”
Op de stoep
Uit de enquête blijkt dat het vaker voorkomt dat schoonmakers niet per uur, maar per bungalow worden betaald. “We wisten dat al wel, en we hebben er nu een beter beeld van”, zegt Kampherbeek. “De komende tijd gaan we aan de slag met de signalen die we hebben gekregen. Dat betekent dat we regelmatig bij een vakantiepark op de stoep zullen staan. Wij vinden het belangrijk dat de schoonmakers met plezier hun werk kunnen doen en goed werk kunnen afleveren. Dat is natuurlijk ook in het belang van de vakantieparken en alle gasten die graag hun vakantie in een schoon huisje willen beginnen.”
Verantwoordelijkheid nemen
Ook de vakantieparken moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vinden de CNV-bestuurders. “De parken besteden hun schoonmaakwerk vaak uit aan schoonmaakbedrijven, maar kiezen daarbij vaak voor de laagste prijs. Wij roepen de parken op hun verantwoordelijkheid te pakken en de Code Verantwoord Marktgedrag te ondertekenen, die sinds ruim een jaar bestaat. Zo kunnen ze laten ze zien dat ze de schoonmakers en hun vak echt serieus nemen. De mensen moeten centraal blijven staan, niet de centen.”
CNV Vakmensen gaat de komende tijd vakantieparken actief benaderen of zij de schoonmaak-code willen ondertekenen.