Het onderscheid tussen markt en overheid voor de arbeidskansen bij overheidswerkgevers van mensen met een arbeidsbeperking wordt opgeheven. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark meldt de Tweede Kamer dat ze in de Banenafspraak naar een eenvoudiger systeem wil waarin werkgevers meer mogelijkheden krijgen om extra banen te realiseren. Ook wordt het mogelijk dat banen via inkoop van diensten meetellen bij de inkopende werkgever.
Op de foto: Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark
Het afschaffen van het onderscheid tussen overheid en markt zal naar verwachting leiden tot meer mogelijkheden voor werkgevers binnen de markt als binnen de overheid. Van Ark haalt aan dat dit hard nodig is, “want meer dan 90% van de werkgevers heeft nog niemand met een arbeidsbeperking in dienst.” Aan de afspraak voor 125.000 banen wordt niet getornd, noemt ze stellig.
Extra banen creëeren
In het huidige systeem tellen banen die gerealiseerd worden via inkoop van diensten niet mee bij de inkopende werkgever. Dus als de overheid een extern schoonmaakbedrijf inhuurt dat extra banen biedt aan arbeidsbeperkten, dan tellen deze banen niet mee bij de overheid, maar bij de marktsector. Het probleem is dat er zelfs overheidswerkgevers zijn die overgaan tot inbesteding om de banen zodoende toch bij zichzelf mee te kunnen tellen. Zo komen er geen extra banen bij. “De discussies over waar een baan meetelt, staan het realiseren van extra banen dus in de weg”, aldus Van Ark.
Quota samenvoegen
In de Banenafspraak is afgesproken dat er 125.000 banen extra gecreëerd worden voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid moet hiervan 25.000 vacatures invullen, het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor 100.000. Deze aantallen worden samengevoegd en de overheid blijft aan de lat staan voor haar aandeel, aldus Van Ark. “Als ik kijk naar hoe de overheid het de afgelopen jaren heeft gedaan, moet zij dus nog enorm aan de bak.” In tegenstelling tot het bedrijfsleven voldoet de overheid keer op keer niet aan de gestelde doelen. Aan het totale aantal verandert dus ook niets: “De 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking móeten er komen. Daar verandert helemaal niets aan.”
Van Ark besluit: “Alles wat ik doe is gericht op het creëren van extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het moet eenvoudiger zodat meer mensen kans krijgen op werk. Dat is hard nodig, want de helft van de mensen heeft nog geen baan.”
Brancheorganisatie OSB meldt dat de staatssecretaris aangeeft nauw samen te willen werken met de schoonmaak- en glazenwassersbranche in het realiseren van de banenafspraak. Leonore Nieuwmeijer van Asito reageert enthousiast op het nieuws, zo blijkt uit onderstaande Tweet.
Super gaaf! Gefeliciteerd. Op naar nog meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking een een goede samenwerking en verbinding publiek – privaat. https://t.co/g2aU0AglRu
— Leonore Nieuwmeijer (@LeonoreN) October 9, 2018
Breed offensief
In november komt de staatssecretaris in het kader van het breed offensief met een verdere uitwerking van vereenvoudiging en verbetering van de banenafspraak, de Wajong en loonkostensubsidie.