Uiteraard hebben we navraag gedaan bij de Gemeente Pijnacker-Nootdorp over de gang van zaken rondom de aanbesteding schoonmaak, waarover we eerder publiceerden. Het blijkt namelijk dat ondanks de door de Code Schoonmaak ter discussie gestelde handelswijze er toch vijf schoonmaakbedrijven deel hebben ingeschreven op deze tender. Ondanks bezwaren van de Code Schoonmaak en ondanks dat de gemeente de aanbesteding niet aangepast .
De woordvoerder hierover: “Het team Inkoop van de gemeente heeft reeds meerdere malen toegelicht waarom onze gemeente deze aanbesteding niet aanpast. Het aanbestedingsteam is op dit moment de vijf inschrijvingen die zijn ontvangen aan het beoordelen en ziet een positieve afronding van de inkoopprocedure met vertrouwen tegemoet.”
Toelichting
Met de toelichting wordt gedoeld op de reactie welke de gemeente Pijnacker-Nootdorp verzond aan de Code Schoonmaak. Kort samengevat luidt deze toelichting.
“De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft nagedacht over wat passend voor de opdracht is. Vervolgens is er besloten de Nota te beantwoorden. Wij hebben aangegeven in de Nota dat wij een redelijke termijn voor een goede overdracht in acht nemen. Omdat wij nu nog niet weten of wij een nieuwe leverancier gaan verwelkomen of de dienstverlening met de bestaande leverancier zullen gaan voortzetten en de snelheid van implementatie in beide scenario’s aanzienlijk zal verschillen, spreken wij van “een redelijke termijn”.
Redelijke termijn is een containerbegrip, het lijkt toch echt niet moeilijk om bijvoorbeeld een termijn van minimaal twee maanden na gunning te benoemen? Of speelt het wellicht een rol dat er een voorkeur bestaat om de samenwerking met met de huidige leverancier te continueren?
Schoonmaak is hoge mate van eenvoud
Erger wordt het als we de motivatie lezen om de prijs doorslaggevend te laten zijn:
“Gezien de hoge mate van eenvoud in schoonmaakwerkzaamheden vinden wij het redelijk om de prijs dan doorslaggevend te laten zijn. Met betrekking tot indexering van prijzen vinden wij dit redelijk om toe te staan, echter kiezen wij voor een ander indexcijfer en zijn van mening dat de transparantie en redelijkheid hiervan geborgd is door indicatie van het CBS hierin te volgen.”
Denigrerend
Tja , als je zo denigrerend over het schoonmaak vak denkt dan is binnen de wijze waarop Nootdorp-Pijnacker de tender in de markt gezet is niet verwonderlijk. Evenmin is het dan verbazingwekkend dat deze gemeente zelf de Code Verantwoordelijk Marktgedrag niet getekend heeft.
De woordvoerder wil of kan niets zinnigs antwoorden op onze vraag in hoeverre inschrijvende partijen ondertekenaars van de Code zijn en/of de namen van de vijf inschrijvende partijen:” Over de inschrijvende partijen kunnen wij geen mededelingen doen. U kunt de aankondiging van de gegunde opdracht op TenderNed afwachten. De informatie die wij hierin publiekelijk mogen maken is welke inschrijver de winnende partij is. Wie de overige inschrijvers zijn staat hierin niet genoemd, hierover kunnen wij geen mededelingen doen.”
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald
De oud-Codevoorzitter Kees Blokland plaatste over de gang van zaken het volgende vileine bericht op Linkedin:” De gemeente Pijnacker zou zich eens moet oriënteren terzake bij naburige gemeentes als Lansingerland, Rotterdam, Schiedam en den Haag, allen Codeondertekenaars!”
Vanuit de gemeentelijke politiek zijn er inmiddels door CDA fractievoorzitter Janno Meijer kritische vragen gesteld over deze tender aan het college van burgemeester en wethouders . Hij verwijst hierbij letterlijk naar de publicatie in Clean Totaal. Mogelijk grijpt dit gemeentebestuur alsnog in? Het gezegde is immers: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Tekst en beeld: Henk Cornelissen