• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina

Luchtreinigers en COVID-19: Effectief of niet?

Artikelen Coronavirus 3 oktober 2022

Luchtreinigers en COVID-19: Effectief of niet?

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt op, scholen in het primair en voortgezet onderwijs zijn inmiddels verplicht om CO2-meters te plaatsen in ieder klaslokaal en er wordt door verschillende instanties gehamerd op de juiste ventilatie. Luchtreinigers worden regelmatig gezien als een aanvulling en soms als een noodzaak om Covid-transmissie te voorkomen. Wat doen luchtreinigers en zijn ze effectief?

Overdracht COVID-19

Om te begrijpen hoe luchtreinigers van invloed kunnen zijn op de verspreiding van COVID-19, is het goed om te weten hoe de ziekte overdraagbaar is. Oftewel: Hoe word je besmet? Daar zijn meerdere manieren voor, aldus het RIVM. De internationale consensus is dat overdracht voornamelijk plaatsvindt binnen een afstand van anderhalve meter via directe transmissie met druppeltjes afkomstig uit de luchtwegen. Je wordt mogelijk geïnfecteerd als je de besmette druppels inademt of als ze in de ogen, neus en mond terechtkomen.

Bovenstaande staat ook wel bekend als directe transmissie. Echter kun je ook indirect besmet worden. Bijvoorbeeld doordat virusdeeltjes zich in de lucht bevinden. Dit komt voor in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen -vooral voor een langere tijd- bij elkaar zijn, en mogelijk ook nadat een besmettelijke persoon de ruimte al heeft verlaten.

Luchtreinigers

Het is de indirecte transmissie die de discussie heeft aangezwengeld over de noodzaak van ventilatie. Luchtreinigers spelen daar, in ieder geval volgens de fabrikanten, een essentiële rol. Luchtreinigers zijn er in vele soorten en maten en maken gebruik van verschillende technologieën. Ze hebben als doel om de concentraties aan deeltjes in ruimten te reduceren. Ze hebben een filterende werking en hebben de potentie om microbiologische verontreinigingen te verwijderen en/of te inactiveren/af te doden, aldus TNO in 2022. Uiteindelijk zorgen ze er allemaal voor dat de luchtkwaliteit wordt verbeterd.

Geen vervanger voor ventilatiesysteem

Een luchtreiniger is echter niet hetzelfde als een ventilatiesysteem. Dat is een voorziening voor luchtverversing waarbij verse buitenlucht aar binnen wordt gevoerd. Gebruikte binnenlucht wordt naar buiten afgevoerd. Ventilatiesystemen zijn erop gericht dat er geen nadelige kwaliteit van de binnenlucht voor de gezondheid ontstaat. Het hebben van een dergelijk systeem is inmiddels verplicht vanuit het Bouwbesluit.

Een luchtreiniger kan worden gezien als een luchtververser die werkt op basis van recirculatie. De gebruikte binnenlucht wordt gereinigd en opnieuw in de ruimte geblazen zonder dat deze ververst is met schone buitenlucht. Volgens de Handreiking Luchtreinigers van Ruimte OK (september 2022) hebben luchtreinigers meestal geen effect op de actuele CO2-concentraties in de ruimte. Mede daarom mag, volgens het RIVM, een luchtreiniger die gebruik maakt van recirculatie niet worden gezien als een vervanging voor luchtverversing. Dit kan alleen als gebruik wordt gemaakt van een geïntegreerde luchtreiniger in het reeds bestaande ventilatiesysteem.

Soorten luchtreinigers

TNO heeft onlangs een literatuuronderzoek uitgevoerd naar de verschillende soorten luchtreinigers en de effecten van deze apparaten. In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt in de wijze waarop de luchtreinigers verontreiniging uit de lucht halen. TNO maakt onderscheid in de volgende technieken en benadrukt daarbij dat het geen volledig overzicht is.

Ultraviolet: UV reinigers zijn erop gericht door middel van straling virussen te inactiveren of te doden. Dit gebeurt in het luchtkanaal, via lampen aan het plafond in de ruimte of met mobiele luchtreinigers die vaak als verrijdbare unit worden ingezet.

Filtratie: De filtratietechniek richt zich op het verwijderen van aerosolen (stof of vloeistofdruppels in een bepaalde grootte) uit de lucht. Meestal worden hier HEPA filters voor gebruikt. Deze filters houden minimaal 85% en maximaal 99,999995% van de stofdeeltjes tegen.

Ionisatie: Ionisatie is een methode waarbij ongeladen moleculen/atomen worden voorzien van een lading. Door een hoge spanning aan te leggen tussen twee oppervlakken waar de lucht tussendoor stroomt. Als een atoom een lading krijgt, wordt het omgezet in een ion. Ionen hebben de neiging om samen te clusteren. Vanwege de lading worden de ionen aan een tegengestelde lading of geaarde oppervlakken getrokken of dwarrelen naar beneden vanwege het gewicht.

Voor- en nadelen

Bovenstaande genoemde methodes hebben allerlei voor- en nadelen. Zo is UVC effectief wanneer een dosis is gegarandeerd, maar worden geen deeltjes of druppels uit de lucht gehaald en is het energieverbruik hoog. Filtratie is een effectief middel en is breed beschikbaar, maar doordat micro-organismen aan de oppervlakte blijven hangen is er kans op de vorming van biofilm. Ionisatie kan ervoor zorgen dat ziekteverwekkers worden gedeactiveerd of gedood, maar er is risico op een te hoge ozonproductie als bijproduct.

Advies luchtreinigers

Verschillende instanties stellen in ieder geval dat luchtreinigers enkel ingezet moeten worden als een aanvulling op de bestaande ventilatievoorzieningen. Het gebruik van luchtreinigers die werken op basis van recirculatie zijn geen vervanging voor de circulatie. Ook wordt gesteld dat er grote kwaliteitsverschillen zijn tussen luchtreinigers. Zo zijn ze niet allemaal in elke situatie even goed bruikbaar. Ook kwam het RIVM dit jaar naar buiten dat het onbekend is of met luchtreinigers aantoonbaar meer besmettingen worden voorkomen als deze bijvoorbeeld in scholen aanvullend wordt gebruik naast een goedwerkende ventilatie.

Effect van luchtreinigers

Luchtreinigers kunnen eventueel aanwezige virussen verminderen door ze tegen te houden en/of te doden. Echter blijkt uit recent literatuuronderzoek van TNO dat er geen eenduidige conclusies getrokken kunnen worden voor de daadwerkelijke effectiviteit van onderzochte luchtreinigingstechnologieën op het verwijderen en inactiveren van bijvoorbeeld COVID-19.

Ook publiceerde de Volkskrant op 1 oktober 2022 een interessant artikel over een onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in klaslokalen op middelbare scholen. De conclusie van onderzoeksleider Patricia Bruijning, verbonden aan UMC Utrecht luidt als volgt: “Onze conclusie is dat het op scholen niet zozeer verspreiding over lange afstand is die voor besmettingen zorgt, maar vooral contact van dichtbij.”

Het onderzoeksteam is tot die conclusie gekomen omdat men in 470 monsters geen enkel virusdeeltje opving. Saillant detail: De onderzoeksmethode die hiervoor is gebruikt, is dezelfde onderzoeksmethode die in verzorgingstehuizen tijdens een eerder onderzoek volop rondzwevend virus aantoonde. Daarmee kan dus gezegd worden dat bij voldoende ventilatie, tijdens het onderzoek stonden ramen en deuren open, er nauwelijks tot geen kans is om besmet te worden met Covid-19. Dit is in lijn met de internationale consensus over het feit dat goede ventilatie bijdraagt om onder andere Covid-19 te voorkomen.

Luchtreinigers effectief?

Luchtreinigers hebben verschillende voor- en nadelen en hebben hun nut bewezen. Effectief zijn de apparaten in staat om lucht te behandelen en daarbij virussen en (fijn)stof af te vangen. Echter is onduidelijk of deze luchtreinigers daadwerkelijk in staat zijn om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. De luchtreiniger bewijst zijn nut, maar is de noodzaak er ook?

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Cleanfix RA 660 Navi: “Robotisering zal branche veranderen” robot
24 mrt

Robot als collega: verrijking of bedreiging?

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker
21 mrt

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Clear4Clean zet voort onder de naam Qualis Insight C4C
21 mrt

Clear4Clean zet kwaliteitmeetsysteem en keurmerk voort onder de naam Qualis-Insight C4C

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf
16 mrt

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas
16 mrt

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer coronavirus

Sectorplan schoonmaak COVID-19: Cruciale bijdrage in terugdringen virus

Sectorplan schoonmaak COVID-19: Cruciale bijdrage in terugdringen virus

Laatste oproep aan schoonmakers in coronazorg

Laatste oproep aan schoonmakers in coronazorg

Is stijging coronagevallen een tijdelijke oplossing voor arbeidskrapte in de schoonmaak? Verzuim gigantisch: "We hebben het kookpunt bereikt"

Is stijging coronagevallen een tijdelijke oplossing voor arbeidskrapte in de schoonmaak?

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren