• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina

Tana en Ecover: Milieulat hoger met Cradle to Cradle gold?

Artikelen Reinigingsmiddelen 11 maart 2014

Tana en Ecover: Milieulat hoger met Cradle to Cradle gold?

Eind vorig jaar ontstond er een ware wedloop tussen reinigingsmiddelenfabrikanten Werner & Mertz (producent van Tana) en Ecover. Beiden waren er op gebrand als eerste op de markt te komen met een Cradle to Cradle (C2C) gold gecertificeerd reinigingsmiddel en de kemphanen zaten elkaar op de hielen. Waarom de keuze voor C2C in het woud van reeds bestaande keurmerken? Is het alom bekende EU Ecolabel niet voldoende en afdoende? Milieu of verkooppraat? Tijd voor een paar inhoudelijke vragen aan de hoofdrolspelers.

 

Door Koos van der Lei, uitgever Clean Totaal

 

Over het bestaande woud aan keurmerken en labels in Schoonmaakland plaatsen we reeds eerder het verhelderende overzichtsartikel “Keurmerken voor reinigingsmiddelen onder de loep”. Ook het Cradle to Cradle keurmerk wordt hierin behandeld, evenals andere veel voorkomende keurmerken en labels in Schoonmaakland.      

 

Wedloop

Want een ware wedloop was het tussen kemphanen Werner & Mertz en Ecover.

Als eerste kwam op 17 november 2013 Werner & Merz met het C2C gold certificaat voor consumentenproduct Froggy op de proppen. Ecover sloeg op 17 december hard terug met C2C gold voor Multi Daily, een product voor de professioneel reinigingsmarkt. Als reactie hierop meldde W&M op 21 december het C2C gold certificaat binnen te hebben voor maar liefst 8 Tana green care producten.

 

Waarom C2C gold certificering?  

Vraag rijst waarom beide producenten zo gebrand zijn op het C2C gold certificaat voor hun detergenten. Wat voegt het toe aan bestaande keurmerken?

 

Eric van Raemdonck, general manager Werner & Mertz Professional: “Het C2C keurmerk leunt heel dicht tegen onze bedrijfsfilosofie aan. Het EU Ecolabel is een product gebonden label  en slaat hoofdzakelijk op samenstelling. Het zegt bijvoorbeeld niets over het water- en energiebeleid van de producent wat wel het geval is bij C2C. Wij blijven echter EMAS beschouwen als het hoogste keurmerk.”

 

Ook Johan Tops, B2B manager Ecover, noemt het nauw aanleunen van dit keurmerk tegen de bedrijfsfilosofie. “Het EU Ecolabel heeft de doelstelling “less bad” te zijn wat we als een pijnpunt zien.  Het is een louter productgeoriënteerde certificering waarbij met aspecten van het productieproces geen rekening wordt gehouden. Een EU Ecolabel product kan per definitie in een vervuilende fabriek van de band rollen. C2C is veel meer progressief en gericht op continue verbetering in vergelijking met het EU Ecolabel. Samengevat, EU Ecolabel zien we als een mooi begin, C2C is voor ons de kers op de taart.”

 

Welke producten zijn nu C2C (versie 3.0) gold gecertificeerd? 

Bij W&M betreft het de uit Tana green care lijnSanet perfect, Sanet Zitrotan en Sanet Alkastar (sanitairreiniging), drie oppervlaktereinigers te weten Tanet SR 15,Tanet Karacho en Tanet Orange, vloerreiniger Tawip Vioclean en als laatste de glasreiniger Glass Cleaner.

 

Bij Ecover betreft het de dagelijkse reiniger Multi Daily maar meerdere producten zullen spoedig volgen, of zijn ten tijde dat dit blad verschijnt reeds gecertificeerd (onder andere San Daily, Multi Spray, Citop).

 

Verpakking voorlopig niet verder dan zilver…

Daar waar W&M en Ecover het onderste uit de kan halen wat het detergent zelf betreft komt de (in C2C versie 3.0 losgekoppelde) verpakking voorlopig niet verder dan zilver niveau.

 

De verklaring hiervoor zit hem in het feit dat alle voor de verpakking gebruikte substanties moeten zijn vastgelegd en onderworpen worden aan criteria. Niet alleen fles en dop maar ook etiket, lijm, drukinkten, kleurstoffen etc.. De producenten zijn hier uiteraard afhankelijk van de betrokken lijm- en drukinktproducenten en de beschikbare informatie die zij hierover vrijgeven. Meestal is dit voor 95% bekend maar om het gold certificaat te behalen moet dit 100% zijn.

 

Kosten van certificering

Uiteraard vroegen we beide producenten ook inzage te geven in de kosten gepaard gaande met C2C certificering waarvan wij in de wandelgangen vernamen dat dit een kostbare zaak zou zijn

 

Van Raemdonck (W&M): “Het is voor ons onmogelijk om hier een waarde of bedrag aan te hangen. Tevens hangt het kostenplaatje af van de certificatie die je al in het verleden hebt behaald. Als je bijvoorbeeld een EMAS certificaat wil behalen en je moet helemaal van voor af aan beginnen dan kost het je ook meer dan wanneer je eerder al een ISO 9001en een ISO 14001certificaat hebt behaald. In de C2C procedure kun je 1, 3, 6 of meer producten laten certificeren en in dat geval kun je het door jullie genoemde bedrag van Euro 10.000,- delen door 1, 3 of 6 en dan zit je op de certificaatkosten per product. Deze bedragen zijn te verwaarlozen als je ze relateert aan de geproduceerde volumes.”

 

Einde EU ecolabel?

Betekent het omarmen van C2C door beide fabrikanten wellicht het einde van het EU Ecolabel voor de reinigingsmiddelenmarkt?

Tops (Ecover): “Het is zeker geen exit voor het EU Ecolabel. Dit label is zeker een blijver, denk maar aan de Europese openbare aanbestedingsmarkt.”

 

Van Raemdonck (W&M): “C2C gold certificering voor professionele detergenten is nu een feit.  Alles zal afhangen van hoe de schoonmaakbranche hierop zal reageren. Meer en meer bedrijven zijn zich bewust van het C2C principe en zullen na verloop van tijd anderen aansporen om hier meer aandacht aan te besteden en ernaar te handelen. Dat dit exit zou betekenen voor het EU Ecolabel lijkt ons toch wat voorbarig. Voor ons blijft het EU Ecolabel voor de komende jaren zeker een belangrijke rol spelen en blijft het een interessant productgebonden certificaat.”

 

En de andere producenten?  

Uiteraard hebben we een aantal andere producenten/leveranciers naar hun mening gevraagd over het C2C gold keurmerk. Zij die wilden reageren deden dat in diplomatieke bewoordingen. Zo stelt Diversey het spectrum aan keurmerken en labels uiterst nauwkeurig te volgen maar daar geen overhaaste beslissingen in te nemen. Voorlopig blijft de marktleider zich focussen op het EU Ecolabel, Nordic Swan en AISE, maar sluit niets uit.

 

Alpheios volgt het EU Ecolabel en AISE en stelt daarbij dat wetgeving ook al veel regelt. De wildgroei aan keurmerken en labels schiet echter z’n doel volledig voorbij en coördinatie ontbreekt. Men hamert op het belang van kennisoverdracht: het juiste product voor de juiste job met de juiste dosering! Dat laatste is ook een nadrukkelijk aandachtspunt voor private label fabrikant Spectro. Overdosering is immers een bekend fenomeen binnen de schoonmaakbranche, staat verre van gewenst duurzaam gedrag en wordt sec niet afgevangen door een keurmerk.    

 

Private label fabrikant Militex houdt het (voorlopig) bij ISO 9001, EU Ecolabel, en AISE en spreekt over het  “door de bomen het bos niet meer zien” voor leverancier en eindgebruiker. Men constateert dat achter veel certificaten instellingen zitten met doodgewone commerciële doelstellingen. En dat is domweg een feit.  

 

(Verkoop)troef

Bij de redactie ontstond na bovenstaande inventarisatieronde de indruk dat het C2C keurmerk inmiddels hoog op de agenda staat binnen directiekamers van veel fabrikanten/leveranciers.

 

C2C kan niet simpel weggewuifd worden als één van de vele keurmerken in een lange rij. Daarvoor zit het te gedegen in elkaar en is het maatschappelijk momentum inmiddels veel te groot. Vraag is enerzijds hoe snel schoonmaakbedrijven, bestekschrijvers en opdrachtgevers het oppikken en, anderzijds, in hoeverre andere keurmerken/labels tegengas (kunnen) geven.

In ieder geval hebben W&M en Ecover een mooie (verkoop)troef in handen.            

 

Hebben schoonmaakbedrijven zelf oog voor keurmerken?  

Hebben de schoonmaakbedrijven zelf oog voor keurmerken? Speelt het een rol in de aankoopbeslissing? Is er een trend zichtbaar? Een bewustwordingproces? En welke keurmerken kent men zoal?

 

Johan Willems van groothandel Weska: “Er is wel degelijke een trend waarneembaar waarbij schoonmaakbedrijven  steeds vaker kiezen voor een minder milieubelastend product. Men heeft echter vaak geen idee waar labels en keurmerken voor staan. Dit heeft volgens mij ook te maken met de grote verscheidenheid en aantallen labels en keurmerken die er op de markt zijn. Bij aanschaf van een minder milieubelastend product dient het product wel minstens zo goed te presteren als een traditioneel product en mag het niet duurder zijn. Ik denk dat het EU Ecolabel het meest bekend is. Naar alle waarschijnlijkheid omdat het te pas en te onpas gebruikt wordt.”

 

Dirk Biesmans van online winkel CleanDeal: “Volgens mij zijn veel schoonmaakbedrijven zich wel bewust van de verschillende keurmerken binnen de markt. De meesten kennen zeker het EU Ecolabel, Sustainable Cleaning (in al haar varianten) en Nordic Swan. Meer en meer zie je ook de vraag naar C2C. De vraag komt niet zo veel direct van de klant zelf maar eerder van de eindklant (klant van het schoonmaakbedrijf). Deze legt soms eisen op voor het gebruik van minder milieubelastende middelen. Bij openbare aanbestedingen zie je dit bijvoorbeeld. Als je veel schoonmaakbedrijven zou vragen om ecologisch te kopen dan hebben ze een redelijk afwachtende houding. Dit heeft te maken met de perceptie dat ecologische middelen “duurder” zijn dan de traditionele middelen die ze gewend zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen in de markt. Je merkt wel dat er een aantal schoonmaakbedrijven die bezig zijn met MVO de nodige aandacht besteden aan het werken met minder milieubelastende middelen.” 

 

Lees ook: Ecover: Cradle to Cradle certificering nieuwe maatstaf

 

www.ecover-professional.com

www.wmprof.com/

 

 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf
16 mrt

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas
16 mrt

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

Op de hoogte van de laatste trends met Captains of Cleaning
15 mrt

Op de hoogte van de laatste trends met Captains of Cleaning

Vluchtelingen Oekraïne mogen langer werken zonder vergunning
15 mrt

Vluchtelingen Oekraïne mogen langer werken zonder werkvergunning

De Kunst van Kunststof wassen
13 mrt

De Kunst van Kunststof wassen

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

Op de hoogte van de laatste trends met Captains of Cleaning

Op de hoogte van de laatste trends met Captains of Cleaning

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren