• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon

Scholengemeenschap screent vloersystemen Werner & Mertz

Artikelen 16 maart 2015

Advertorial - Kostenbesparing met green care Longlife Complete

Dagelijks slenteren zo’n 1700 leerlingen door de hal van de scholengemeenschap Pieter Zandt in de hoofdvestiging in Kampen. In de hal ligt, sinds de opening van de nieuwbouw in 1995, linoleum. Slijtage wordt meer en meer zichtbaar. Een uitgelezen kans voor opdrachtgever en leverancier Werner & Mertz (WM) om te kijken welk vloersysteem de vloer weer in de juiste conditie kan brengen. Een unieke en langdurige testperiode van bijna een jaar volgt die startte op 28 april 2014. Clean Totaal was erbij en doet nu het eindverslag.

 

Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal

 

Scholengemeenschap Pieter Zandt verzorgt haar gebouwen met grote zorg en eigen interieurverzorgers.  Nieske Rook, hoofd van deze groep, signaleert dat het onderhoud van de vloeren steeds minder resultaat oplevert. “Ik werk hier al ruim 22 jaar en heb in de loop van de tijd de vloer achteruit zien gaan. Eigenlijk zag je de laatste tijd niet meer dat de vloer was behandeld als we ermee klaar waren. De mooie matglans uit de beginjaren kwam niet meer terug. Dat heb ik toen aan onze hoofdconciërge Kees van den Boogaart doorgegeven met de opmerking dat het tijd werd om professionele hulp in te schakelen. Zo is het balletje gaan rollen en is de test van 28 april ontstaan.”

 

Deelnemers

Aan de uitgestippelde test om te komen tot een nieuw vloersysteem doen drie partijen mee. Allereerst natuurlijk het Pieter Zandt zelf. Daarnaast groothandel Ewepo Reinigingssystemen uit Zwolle, vertegenwoordigd door Coen Borgmeier, en leverancier  Werner & Mertz Profesional (WM). Van de laatste volgt technical manager Benelux Jan Vandenhende het hele proces. Het werk is uitgevoerd door de Werner & Mertz-medewerkers, samen met Ewepo. De hal van 700 m2 is hiervoor verdeeld in vier stukken waarop verschillende vloersystemen worden aangebracht. Op de gangpaden tussen de leerlingenkluisjes wordt een gelijksoortige verdeling gemaakt.

 

Voorbereiding en strippen

Vandenhende geeft aan hoe de test is uitgevoerd. “We hebben allereerst de vloer leeggeruimd en daarna gestript met een 30% oplossing van ons product Linax. Daarbij kwam meteen een probleem naar voren. Op plaatsen waar de banken hadden gestaan was de oorspronkelijke afwerking intact gebleven. Dat was ook in een ander deel van de hal het geval. Op deze plaatsen de opgebouwde lagen weghalen zou véél tijd in beslag nemen. De verleiding wordt dan groot om met ‘te extreme’ pads en vloerstrippers te gaan werken waarbij onomkeerbare beschadiging het gevolg zou zijn. Daarom hebben we die delen nog eens specifiek met een 10% oplossing behandeld, maar ook dat had weinig effect. We hebben toen besloten om de plekken niet verder te behandelen. De afwerklaag is daar heel hecht en vormt dus ook een goede ondergrond voor een nieuw systeem. De vloer is gestript met een rode pad en vervolgens nagespoeld en gedroogd met een waterzuiger en de omgevingslucht. We hebben steeds kleine oppervlakken behandeld om voortijdig drogen en daardoor her-hechting van de opgeloste wax emulsies te voorkomen.”

 

Te testen vloersystemen

De vier WM vloeremulsies die in Kampen zijn getest zijn de Longlife Vario, de Longlife Diamond, Longlife Polish (voorheen green care Floor Polish) en de allernieuwste Longlife Complete. De laatste twee zijn voorzien van het Nordic Swan ecolabel. Vandenhende geeft een korte uitleg over de vier emulsies.   

 

-Longlife Vario

Vandenhende: “De Longlife Vario is één van de oudste emulsies van WM, samen met de Diamond. Het is een flexibele vloeremulsie speciaal ontwikkeld om de glans te reguleren. De Vario kan binnen zekere grenzen met het vloermateriaal méé bewegen, zonder dat de emulsie breekt.”

 

-Longlife Diamond

Vandenhende: “De Longlife Diamond is onze hardste vloeremulsie en wordt vooral toegepast bij een hoge vloerbelasting. Omdat de emulsie harder is, slijt deze echter na verloop van tijd ook wat sneller dan de Vario. Er is dus meer onderhoud, maar de vloer blijft, als dat gebeurt, wel in een goede conditie. Voor zowel de Vario als de Diamond is het aanbevolen om na het strippen de vloer met een primer te behandelen. Dat hoeft niet met de volgende twee vloersystemen.”

 

-De nieuwe Longlife Complete en Polish

Vandenhende: “De Longlife Complete is onze nieuwste emulsie en is een product uit het ecologische greencare Profesional assortiment. Deze emulsie is het beste bestand tegen slijtage, hecht bijzonder goed op de vloer en geeft een mooie zijdeglans. Dit nieuwste middel overtreft onze Diamond. Het is gemakkelijk op te brengen, slijtvast, gematteerd en vraagt weinig onderhoud. Longlife Polish geeft wat meer glans maar is minder slijtvast dan de Complete, maar nog altijd beter dan onze oudere producten. Moest je met onze oudere middelen jaarlijks strippen, bij Complete kan die periode opgerekt worden tot twee jaar. Dat brengt een kostenvoordeel voor de vloereigenaar.  Zowel de Longlife Polish als de Complete hebben het ecologische Nordic Swan label. Daarbij wordt precies omschreven welke ingrediënten toegestaan zijn en welke niet.”

 

Slappe winter

In de test is een winterperiode opgenomen. Belangrijk omdat sneeuw, zand en strooizout een negatieve invloed op de vloer hebben. Ewepo’s Coen Borgmeier had gehoopt op een strenge winter maar die kwam niet. Gelukkig wel een periode met sneeuwval en met een bovenmatig gebruik van strooizout en dat had inderdaad invloed op onze vloersystemen.

Borgmeier: “De school wilde graag de vloer tussentijds behandelen om de optische kwaliteit hoog te houden. We hebben daarover lang gediscussieerd, maar dat uiteindelijk niet gedaan omdat wij willen weten hoe een vloer zich houdt met normaal onderhoud. In dit geval bestaat dit uit dagelijks stofwissen en iedere vrijdagmiddag reinigen met een schrobzuiger. Er is dus sinds april niet gesprayd of geblokt. Wij zijn nu in de afrondende fase van de test en staan voor de keuze om uit een van de vier gebruikte vloerproducten te kiezen.”

 

Optische kwaliteit

Hoe ziet die vloer er dan uit na bijna een jaar? Wat allereerst opvalt is het verschil met de oorspronkelijke vloerafwerking die nog aanwezig is op andere vloeren in de school. Ondanks het feit dat die wel maandelijks geblokt wordt, is de slijtage daarop duidelijk zichtbaar. Van optische kwaliteit is eigenlijk geen sprake meer. Er zijn echt kale plekken en dat betekent dus ook dat de vloer daar niet meer beschermd wordt.  

 

Vervolgens is het verschil tussen de vier producten die zijn opgebracht, op het oog niet bijster groot. De hardere afwerkingen hebben ieder in meer of mindere mate hoogglans en laten daardoor meer strepen van schoenen zien. De onderlinge verschillen zijn niet heel erg groot, maar de Longlife Polish scoort optisch toch iets minder. Bij de Longlife Vario is veel minder streepvorming, maar die is dan ook flexibel en niet glanzend. De optische kwaliteit zegt echter niets over de beschermingsgraad. Desgevraagd geeft Vandenhende aan dat die overal aantoonbaar goed is en vooral de optische kwaliteit een rol zal spelen in de uiteindelijke keuze.

 

Hoe gaat de keuze voor het te gebruiken vloersysteem nu uitvallen? Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk…

 

Verschillen, voorkeuren en motieven…

Conciërge Kees van den Boogaart (foto onder in het midden) stelt vast dat de school in de testprocedure een steekje heeft laten vallen. “Wij hebben ons onvoldoende gerealiseerd hoe de leerlingenstromen verlopen. Het gevolg daarvan is dat twee systemen zijn uitgeprobeerd op een looproute die door 70% van de leerlingen wordt gebruikt. De andere twee systemen zijn geplaatst op een looproute van de overige 30%. Dat geeft dus een vertekend beeld.”

 

Van den Boogaart vervolgt: “Je ziet wel verschillen in hoe de vloersysteem zich houden. Omdat we op de vloeren geen groot onderhoud hebben gepleegd, zijn de verschillen wel lastig te beoordelen.” Hoofd interieurverzorging Nieske Rook (foto onder rechts) is het daarmee eens. “Ik heb persoonlijk wel een voorkeur voor enige glans op de vloer, want dat is voor de bezoekers van de school, ouders en leerlingen, wel bepalend hoe naar het totale onderhoud gekeken wordt. Ik vind het jammer dat we geen groot onderhoud hebben gepleegd, want zo had ik beter kunnen beoordelen welke de vloer het beste zou scoren.”

 

Een discussie over de keuze volgt. Daarbij komt niet alleen de kwaliteit en het visuele aspect aan de orde, maar ook het economische aspect. De interieurverzorgers zijn namelijk  zo’n 80% van hun tijd bezig met vloeronderhoud: dagelijks wissen, wekelijks schrobzuigen en maandelijks blokken en bijwerken. Borgmeier (Ewepo) geeft aan dat de onderhoudsfrequentie voor groot onderhoud halfjaarlijks kan maar Rook (hoofd interieurverzorging) vindt dat te weinig.

 

Advies: Longlife Complete

Uiteindelijk rolt er na overleg een advies uit voor de keuze. Borgmeier (foto boven links) vat die voorlopige keuze samen: “Het zal gezien de wensen van de school een harde vloeremulsie worden met een glans. De ecologische Longlife Complete, die om de vier maanden zal worden bijgewerkt om de glansgraad te behouden, leent zich hier perfect voor. Een lange levensduur met beperkt onderhoud levert zeker een gunstig kostenplaatje. Dit verminderde onderhoud is wel belangrijk in de keuze. Stel dat we het groot onderhoud op vier maanden stellen, dan betekent dat dus een besparing in tijd van dertig procent. Concreet betekent het dat mevrouw Rook in plaats van 80% nog maar 50% van haar tijd kwijt is aan vloeronderhoud. Die dertig procent kan dus besteed worden aan ander schoonmaakonderhoud in de school.”

 

Maar… hoe zit het dan met de aanvangsinvestering?

Vandenhende: “Je moet kijken naar de Total Cost of Ownership. Een linoleumvloer gaat decennialang mee, dus de aanvangsinvestering speelt nauwelijks een rol. Die betreft het product en de eerste opbrenging. Daar hangt een prijskaartje aan, maar voor merkproducten is dat nog geen drie procent van de totale kosten. Je moet eerder kijken naar de tijdswinst die je als investeerder behaalt met de keuze voor een goed systeem. In het geval van scholengemeenschap Pieter Zandt is dat dus jaarlijks minimaal 30%. Wordt uiteindelijk gekozen voor een halfjaarfrequentie van groot onderhoud, dan is dat zelfs 50%.” Borgmeier vult aan: “In dit geval combineren we ook nog eens ecologische en economische voordelen.“

 

Zorg voor schoon

De langdurige test bij het Pieter Zandt toont aan dat Werner & Mertz met greencare Professional Longlife Complete een interessant nieuw en ecologisch verantwoord product op de markt heeft gebracht waarvan de voordelen eenvoudig zijn op te noemen: niet meer jaarlijks strippen en in de was zetten. Dat brengt een aanzienlijke tijdsbesparing met zich mee in tijd en geld.

 

De redactie is zeer te spreken over de zorg die het Pieter Zandt besteedt aan schoonmaak en vloeronderhoud. Een uitstekende zaak! Nieske Rook heeft het slotakkoord: “De schoonmaak en de staat van de vloeren is belangrijk voor de bezoekers, de ouders en de leerlingen en het imago. Dit is niet steeds de houding binnen scholen en we betreuren dat. Misschien zou er wel eens wat meer aandacht mogen komen voor de gezondheid van kinderen en medewerkers!”

 

En daar sluiten wij ons van harte bij aan!  

 

www.wmprof.com

 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Loonstijging met 10% in de schoonmaaksector nabij?
1 feb

Loonstijging met 10% in de schoonmaaksector nabij?

DKF Group faciliteert medewerkers met gratis 4-in-1 zelftestset
31 jan

DKF Group faciliteert medewerkers met gratis 4-in-1 zelftestset

UWV: Minder schoonmakers, maar niet minder werk
31 jan

UWV: Minder schoonmakers, maar niet minder werk

Schoonmakers in Leids ziekenhuis vragen aandacht voor groot verschil in loonsverhoging
30 jan

Schoonmakers in Leids ziekenhuis vragen aandacht voor groot verschil in loonsverhoging

VSR en Schoonmakend Nederland presenteren onderzoek nano
26 jan

VSR en Schoonmakend Nederland presenteren onderzoek naar nano op glas en gevels

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Spannende tijden voor zelfstandigen in de schoonmaakbranche: de laatste stand van zaken.

Van onze partner The Legal Company

Spannende tijden voor zelfstandigen in de schoonmaakbranche: de laatste stand van zaken

Meld u nu aan voor de ontbijtsessie ‘Flexibele arbeid: een zegen of een plaag?

Van onze partner The Legal Company

Meld u nu aan voor de ontbijtsessie ‘Flexibele arbeid: een zegen of een plaag?

Het bespreken van je liefdesleven met collega’s. Ongewenst? De vertrouwenspersoon is geen overbodige luxe meer.

Van onze partner The Legal Company

Het bespreken van je liefdesleven met collega’s. Ongewenst? De vertrouwenspersoon is geen overbodige luxe meer.

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren