In het kader van het Sectorplan Schoonmaak- en Glazenwassersbranche wordt er door de RAS een, vooralsnog tijdelijke, regeling aangeboden om tot 1 juni 2016 op gesubsidieerde wijze medewerkers op te leiden. De opleidingen zijn gericht op het vergroten van de inzetbaarheid van schoonmakers. Met als doel hen aan het werk te houden met een urencontract waarmee in levensonderhoud kan worden voorzien. Clean Totaal sprak over de nieuwe regeling en opleidingen met RAS directeur Marianne Neuteboom.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid levert een cofinanciering van 50%. Voor de uitvoering van deze maatregelen uit het Sectorplan heeft dit ministerie aan de RAS twee miljoen euro beschikbaar gesteld. De andere helft komt voor rekening van de RAS die tevens de eindtermen en selecteerde de opleiders bepaalde. Daarnaast regelt de RAS de verdeling doen van het aantal gevraagde opleidingsplekken versus het aantal beschikbare plekken. Immers. per opleiding is er sprake van een beperkte beschikbaarheid.
Selectie opleiders
Nieuw was het voor de RAS om een brede inschrijving procedure te houden om de in haar ogen meest geschikte opleiders te selecteren. Temeer daar er hierin ook opleiders betrokken werden die buiten de sector opereren. Voor de reguliere vakopleidingen schoonmaak is er sprake van een aantal hiertoe gespecialiseerde en bekende opleiders. Echter, het nieuwe aanbod aan opleidingen treedt buiten deze specifieke schoonmaakoevers. Het betreft een breder spectrum.
Neuteboom: “Dit was inderdaad nieuw voor ons. Via het samenstellen van een shortlist hebben wij per opleiding verschillende opleiders gevraagd een aanbieding te doen. De keuze voor de opleider(s) per opleiding hebben wij uiteindelijk gebaseerd op presentatie, wijze van aanpak, offerte inhoud en prijs. Hierin kozen we steeds voor de beste mix.”
Deze zwaar gesubsidieerde opleidingen betreft, naast het reeds bestaande Nederlandse Taal traject, in totaal vier opleidingen, waaraan de volgende opleiders gekoppeld zijn:
1 – Hospitality
Geselecteerde opleiders zijn: Gastvrijheid in Bedrijf, SVS en UL-Team.
Er kunnen maximaal 600 medewerkers worden opgeleid aangaande hogere eisen die gesteld worden aan communicatie en gastvrij behulpzaam zijn en vak trots. Duur van de opleiding is drie dagdelen van drie uur.
2 – Handyman
Geselecteerde opleider is het ROC van Amsterdam.
Er kunnen maximaal 30 medewerkers worden geschoold in licht technische taken en conciërge taken. Duur van de opleiding is vijf dagen van zes uur.
3 – Lichte catering en Verzorgende taken
Geselecteerde opleider is Bureau HTM.
Er kunnen maximaal 50 medewerkers worden geschoold in lichte catering en verzorgende taken, bijvoorbeeld bij een zorginstelling. Duur opleiding vijf dagdelen van drie uur.
4 – Basisopleiding Direct Leidinggevenden
Geselecteerde opleiders zijn Boertien Vergouwen Overduin (BVO), Bureau HTM, SVS en Ubiquist.
Er kunnen maximaal 180 medewerkers geschoold worden in leidinggevende taken in de schoonmaakbranche. Duur van de opleiding is veertien dagdelen van drie uur.
Daarnaast zijn er door de subsidie van de overheid extra plekken voor taaltrajecten tot 1 juni 2016.
Aanmelden
Het aanmelden voor een opleiding staat open voor ieder bedrijf, georganiseerd of ongeorganiseerd, zolang er maar sprake is van afdracht RAS premie. De aanmeldingsprocedure is gelijk voor alle opleidingen, uitgezonderd de opleiding Handyman (zie onder). De aanmelding van deelnemers dient door het schoonmaakbedrijf rechtstreeks te geschieden bij de desbetreffende door RAS geselecteerde opleider. De deelnemers kunnen aangemeld worden tot en met 2 april 2015. U hoort na 7 april van de opleider of uw aanvragen gehonoreerd kunnen worden.
Voor de opleiding Handyman geldt direct aanmelden bij de RAS. De eerste deelnemers kunnen aangemeld worden tot 26 maart 2015. U hoort uiterlijk 2 april 2015 van de RAS of uw aanvragen gehonoreerd kunnen worden. Voor de tweede groep kunt u aanmelden tot 8 mei 2015. U hort uiterlijk 15 mei 2015 van de RAS of uw aanvragen gehonoreerd kunnen worden.
Subsidie
De RAS heeft per opleiding de maximale subsidiebedragen vastgesteld. Prijzen en aanpak van dezelfde opleiding kan bovendien per opleider verschillen. Het is dus interessant om deze te vergelijken. Alle opleidingen voldoen aan de door de RAS vastgestelde eind- en toets termen. Voor alle opleidingen is ook een (vak)vooropleiding vereist.
In tegenstelling tot vergoedingen bij de reguliere RAS vakopleidingen is er geen sprake van een vaste vergoeding per medewerker. De op de site van de RAS (www.ras.nl) genoemde vergoedingen zijn de maximale bedragen. Wanneer de feitelijke kosten lager zijn, dan geldt een lagere vergoeding. Bovendien vindt de vergoeding met betrekking tot de verletkosten achteraf, na 1 juni 2016, plaats. Dan is namelijk het exacte subsidiebedrag bekend. Garantie op volledige vergoeding van de verletkosten wordt derhalve niet geboden. Dit blijkt overigens niet duidelijk uit de verstrekte informatie.
Toewijzing bij teveel aanvragen
Het kan natuurlijk voorkomen dat er meer medewerkers voor een opleiding aangemeld worden dan er plaatsen beschikbaar zijn. De RAS wijst dan toe en zij wil hierbij zo veel mogelijk bedrijven de kans geven om hun medewerkers een gesubsidieerde opleiding aan te kunnen bieden. De RAS reserveert 20% van de opleidingen voor de zogeheten 'gemengde' groepen en het MKB segment. Gemengde groepen zijn een geografische clustering van bedrijven in bijvoorbeeld de provincies Friesland, Groningen en Zeeland. De eventueel niet benutte capaciteit binnen deze twee doelgroepen blijft gereserveerd voor deze segmenten.
Er is opvallend genoeg geen vastomlijnde procedure beschreven op basis waarvan de toewijzing bij overintekening beschreven wordt. Neuteboom: “Dat is juist, en eigenlijk ook best spannend. In ieder geval zullen we ervoor zorgen dat de verdeling zo breed mogelijk geschiedt. Met andere woorden, we zullen dan niet het aantal gevraagde opleidingen per bedrijf honoreren, maar het accent leggen om de beschikbare capaciteit over zoveel mogelijk bedrijven te verdelen.”
De redactie hoopt dat een dergelijke verdeling bij grote belangstelling niet tot discussies achteraf leidt.
Evaluatie
Er vinden tussentijds voortgang evaluaties plaats en uiteraard een grondige evaluatie met alle betrokkenen na 1 juni 2016. Hierbij is zeker ook de feedback van de deelnemers essentieel. Dan kan ook vast gesteld worden of deze pilot succesvol is en naar meer smaakt. Neuteboom hierover: “Laten we dit zeker hopen. Het betreft inderdaad een pilot, maar de intentie is dat deze opleidingen verder uitgerold gaan worden.”
Waarbij wij dan als slotakkoord toevoegen dat van leren nog nooit iemand slechter geworden is…