Een professionele branche waar kwaliteit, vakmanschap en aandacht voor de opdrachtgever, de werknemers en het resultaat centraal staat, daar hoort voortdurende aandacht voor opleiden bij! Sociale partners zijn het unaniem eens over het belang van opleiden. Jaarlijks worden miljoenen euro’s begroot en uitgegeven om het opleiden van de medewerkers te stimuleren. Uiteindelijke doel is dat iedere schoonmaakster, glazenwasser en alle andere schoonmaakspecialisten een vakdiploma hebben gehaald.
Langzaamaan kwamen er enkele andere opleidingsinstituten, naast SVS , die de basis(vak)opleiding gingen aanbieden. Ook schoonmaakbedrijven zelf pakten de opleiding intern op. De eerste jaren vielen de verwachte aantallen examenkandidaten bij het RAS-Examenbureau tegen en ook het aantal nieuwe toetreders op deze opleidingenmarkt. Maar wel was bereikt dat binnen de bedrijven werd nagedacht hoe zij het opleiden van de medewerkers wilden oppakken.
In de CAO 2012-2013 werden de afspraken omtrent scholing aangescherpt. Nieuw is dat bij contractswisselingen vanaf 1 juli 2013 het schoonmaakbedrijf dat de opdracht verwerft niet verplicht is medewerkers over te nemen die niet in het bezit zijn van een branche erkend vakdiploma.
Dit heeft geleid tot een behoorlijke toename van het aantal examenkandidaten bij het RAS-Examenbureau in de laatste maanden van 2012. Vooral in de maanden november en december was er dagelijks sprake van meerdere examengroepen. Dit steeg tot honderden examens per maand, zodat na vier jaar meer dan 11.000 werknemers het examen basis(vak)diploma hebben behaald bij het RAS-Examenbureau.
nd. En aan het begin van het nieuwe jaar weten we dat zeker ruim 400 werknemers in 2013 met een taaltraject gaan starten. Schoonmaakbedrijven, OSB en FNV Bondgenoten zijn actief bezig, zodat we alle vertrouwen erin hebben dat eind 2013 de 800 taaltrajecten zijn afgerond of in de afrondende fase zitten.
Op Vrijdag 18 januari werd het 10.000ste diploma uitgereikt aan een werknemer van ISS werkzaam op het bungalowpark Kijkduin. Een groep van 14 medewerkers had het diploma basis(vak)opleiding en de aanvullende module voor recreatiebungalows gehaald. Een feestelijke gelegenheid ten eerste voor de 14 medewerkers. Zij kunnen hun werkzaamheden met meer vakkennis uitvoeren.
Ook voor degenen die bij ISS de opleidingen verzorgen was het een feestje waard. Weer een groep geslaagden, waarmee bewezen is dat de opleiding die ISS intern aanbiedt adequaat opleidt voor het examen. En voor de RAS een aanleiding om hieraan aandacht te besteden, met een feestelijke taart en een cheque voor de groep om samen iets leuks te doen.
ISS is een voorbeeld van één van de schoonmaakbedrijven die zelf het opleiden ter hand heeft genomen. Intern zijn medewerkers aangesteld als opleider. De coördinatie wordt centraal geregeld. En per object worden de opleidingen geregeld en de behoefte aan taaltrajecten geïnventariseerd.
Zeker is dat in 2013 het 15.000ste diploma basis(vak)opleiding zal worden uitgereikt en dat 800 taaltrajecten zijn gestart en/of afgerond. De verwachting is dat een groter aantal werknemers dan in 2012 hun diploma gaan halen en dat de teller eind 2013 over de 17.000 is gegaan.
Voor meer informatie omtrent opleidingen en taaltrajecten kunt u terecht op de websites van de RAS en het RAS-Examenbureau, www.ras.nl en www.ras-examen.nl
Op de foto boven: ISS medewerkster Mariola Masymiuk (l) was de gelukkige en mocht onlangs het 10.000ste basisvakdiploma feestelijk in ontvangst nemen.