• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina

Prestatie-inkoop in Schoonmaakland: Hype of succes?

Artikelen 16 september 2013

Prestatie-inkoop in Schoonmaakland: Hype of succes?

 

Ook in Nederland wordt Best Value Procurement (BVP), ook wel prestatie-inkoop genoemd, in toenemende mate toegepast bij Europese (niet openbare) inschrijvingen. Dit in navolging op Australië, de VS en Canada waar deze manier van inkopen overigens al langer gemeengoed is. Dean Kashiwaghi, de geestelijke vader van BVP, is overigens zelf een Amerikaan. “Quality based selection”, zo noemen ze dit aan de andere kant van de oceaan. Mooie tekst, maar feitelijk wordt bedoeld: meer waarde voor de dollars! Voor- en tegenstanders van BVP in Nederland buitelen inmiddels over elkaar heen, zichzelf al dan niet expert noemende. En dat alles om ú van hun gelijk te overtuigen. Is BVP een hype of is het de ultieme manier om ook in de schoonmaaksector de hoogste waarde voor de laagste prijs te realiseren? En wat vindt de sector er zelf van? Reden voor redacteur Henk Cornelisse om tegen de laagste prijs wat zaken op een rijtje te zetten zodat u kunt beoordelen of dit de hoogste waarde impliceert.

 
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
 
Wat is BVP?
Feitelijk vindt er bij BVP een selectie plaats van de juiste partner in plaats van primair de dienst of product. Er wordt niet langer gegund op prijs of prestaties uit het verleden, maar op basis van risico & kansendossiers. Het onderscheidend vermogen c.q. het expliciet aangeven van de visie/expertise van de opdrachtnemer (schoonmaakbedrijf) is zwaarwegend. Niet de opdrachtgever maar het schoonmaakbedrijf is de expert op schoonmaakgebied en heeft hierdoor immers het beste zicht op de waardeketen.
 
De opdrachtgever dient zich te (durven) realiseren dat hij niet alle aspecten aangaande schoonmaak en risico’s/mogelijkheden die hiermee verband houden, overziet en moet vertrouwen op de expertise van het schoonmaakbedrijf die dit wel overziet. Hier ligt voor onze branche een belangrijk aandachtspunt: niet alle opdrachtgevers zijn bereid de details los te laten en willen op de één af andere manier de controle houden. Daardoor ontstaat het risico van allerlei hybride vormen die de effectiviteit van BVP in de weg staat.
 
Het is de bedoeling dat BVP definitief afrekent met de klassieke vorm van ”u vraagt “(opdrachtgever) en ”wij draaien” (schoonmaakbedrijf). De tijd van het door de schoonmaakbedrijven naar de mond praten van opdrachtgevers en het schrijven van mooie commerciële verhalen lijkt hiermee voorbij.
 

BVP biedt ruimte om te onderscheiden 

De schoonmaakbedrijven krijgen bij BVP tenders de ruimte om zich van elkaar te onderscheiden en wel op de volgende onderdelen:

  • Hoogste waarde voor de laagste prijs
  • Beperken van risico’s door aantoonbare expertise & transparantie
  • Optimale efficiency
  • Risico/kansen dossier
  • Minimaliseren van communicatie, besluitvorming en transacties (kosten)
  • Wederzijds begrip en naar elkaar luisteren in plaats van directief management, inspecties & controle
  • Optimalisatie tevredenheid opdrachtgever en schoonmaakbedrijf
  • Wekelijkse rapportage
 
Voorbereiding
Alvorens met een BVP procedure van start te gaan zal er, als basis voor de gewenste overeenkomst, het één en ander voorbereid moeten worden vanuit opdrachtgeverszijde, zoals ook bij alle andere methoden van aanbesteden het geval is. Nieuwe elementen bij BVP zijn vooral de beoordelaars en interviewers en de risico/kansen dossiers .
 
Drie fases

BVP kent vervolgens drie fases:

Fase 1: Inschrijvings- beoordelingsfase

Fase 2: Pre-award fase 

Fase 3: Uitvoeringsfase 

We laten alledrie de revue passeren. 

 
Fase 1: Inschrijvings- beoordelingsfase
De geselecteerde schoonmaakbedrijven dienen na de voorbereidingsfase hun aanbieding te doen. Er zijn vier filters (criteria) om tot een schifting te komen, waarvan de wijze van ranking vooraf door het beoordelingsteam van opdrachtgeverszijde is bepaald. Deze vier filters zijn:
  1. RAVA ( Risk Assesment and Value Added Plan)
  2. PPI ( Past Performance Information)
  3. Interviews
  4. Planning
RAVA betekent in goed Nederlands: het risico en kansendossier. Kort samen gevat: het schoonmaakbedrijf dient op basis van zijn expertise de risico’s en mogelijkheden, die zij bij het aangaan van een samenwerking zien, helder en eerlijk in beeld te brengen. Dit om verrassingen achteraf te voorkomen.
 
De binnengekomen offertes worden door de opdrachtgever eerst op volledigheid en geldigheid beoordeeld en er wordt gekeken of ze passen binnen de bodem/plafond bedragen. Vervolgens zal het beoordelingsteam in eerste instantie het geanonimiseerde RAVA plan en de planning objectief beoordelen, zonder de inhoud van de PPI en de prijsaanbieding te kennen. De aanbieders die op basis van deze beoordeling doorgaan worden daarna geïnterviewd.
 
Van ieder schoonmaakbedrijf worden een aantal sleutelfiguren nader aan de tand gevoeld. Lastig hierbij, lijkt mij, dat de interviewers één van de belangrijkste sleutelfiguren niet aan de tand kan laten voelen namelijk de objectleider die het project gaat runnen. Die is in de regel namelijk nog niet bekend bij een inschrijving!
 
De interviews wegen zwaar! De interviewers moeten namelijk niet op zoek gaan naar antwoorden die zij graag willen horen. De interviews zijn er op gericht om te beoordelen of de sleutelfiguren van de schoonmaakbedrijven het proces overzien en doorgronden. Dit is ook één van de redenen dat beoordelaars/interviewers meestal eerst de tweedaagse EMVI training dienen te doorlopen. Vervolgens wordt er een ranking bepaald op basis van RAVA plan, PPI, interviews, planning en prijs. De ranking moet leiden tot het uitnodigen van het (beoogde) schoonmaakbedrijf.
 
Fictief laagste prijs
Qua prijs telt de fictief laagste inschrijfprijs mee in de beoordeling. Wat betekent dit?
Aan de ingediende onderdelen documenten, plannen en interviews wordt vooraf een waarde gekoppeld, de zogenaamde kwaliteitswaarde. De fictieve inschrijfprijs wordt nu gevormd door de door het schoonmaakbedrijf geoffreerde prijs minus de kwaliteitswaarde. En u merkt, hoe hoger de kwaliteitswaarde hoe lager de fictieve inschrijfprijs. Zie tabel 2 voor een voorbeeld. 
Het bedrag (in dit voorbeeld Euro 165.000,-) wordt afgetrokken van de geoffreerde prijs en bepaalt de fictieve inschrijfprijs. Wat weer zal leiden tot het kiezen van het beoogde schoonmaakbedrijf.

 

Fase 2: Pre-award fase

De pre-award fase wordt als de belangrijkste fase in het proces beschouwd. Feitelijk wordt hier voor het eerst technisch de diepte in gegaan. Aan deze fase neemt uitsluitend het beoogde schoonmaakbedrijf deel, zodat de overige schoonmaakbedrijven niet met onnodige kosten opgezadeld worden. Aan het eind van de pre-award fase heeft het schoonmaakbedrijf alles van a t/m z gepland.
 
Hoe gaat de pre-award fase in z’n werk?
Het beoogde schoonmaakbedrijf wordt uitgenodigd voor de pre-award kick off. Tijdens deze kick off krijgt zij alle risico’s te zien zoals die door de andere schoonmaakbedrijven beschreven staan. Hierbij geldt overigens dat het beoogde schoonmaakbedrijf niet de hieraan gekoppelde oplossingen en/of kansen onder ogen krijgt. Voorts zal de opdrachtgever haar eventuele zorgen (bijvoorbeeld zorgen die zij wellicht zelf ziet in de aanbieding , maar ook gelezen heeft in de aanbieding van anderen) met het beoogde schoonmaakbedrijf delen. Hiermee is overigens nog niet verankerd dat de winnaar met (minimaal) vergelijkbare oplossingen komt als de anderen.
Aansluitend start de pre-award periode
.
 
Wat is belang van deze pre-award periode ?
  • Het beoogde schoonmaakbedrijf is in staat proactief handelen in plaats van reactief
  • Het beoogde schoonmaakbedrijf kan tijdig aangeven wat en op welk moment van de opdrachtgever verwacht wordt en de opdrachtgever hierop aanspreken
  • Het geeft het beoogde schoonmaakbedrijf de kans om omissies richting de opdrachtgever te minimaliseren (ter voorkoming van een toekomstige slechte beoordeling)
  • Het biedt het beoogde schoonmaakbedrijf voldoende gelegenheid om het project gedetailleerd te plannen
Op basis van de input uit de pre-award kick off neemt het beoogde schoonmaakbedrijf de volgende acties:
  • Opstellen risico managementplan (risicodossier) waarin alle risico’s en zorgen vermeld staan en op welke wijze deze worden geminimaliseerd. Voor alle risico’s zijn maatregelen vermeld die genomen worden zodra een risico zich daadwerkelijk voordoet. Met name ook de voor het schoonmaakbedrijf niet-beheersbare risico’s worden hierin opgenomen.
  • Opstellen format wekelijkse rapportage
  • Opstellen van gedetailleerde en definitieve planning
Fase 3: Uitvoeringsfase
Het inkooptraject wordt na de pre-ward fase contractueel afgerond. Het beoogde schoonmaakbedrijf wordt gepromoveerd tot uitvoerend schoonmaakbedrijf. Er kan begonnen worden met de uitvoering conform de planning.
Middels een wekelijkse rapportage informeert het schoonmaakbedrijf de opdrachtgever over:
  • welke risico’s zijn opgetreden en hoe dit is het opgelost
  • welke niet-beheersbare risico’s er zijn geïdentificeerd?
  • wat de bron is van deze (nieuw opgetreden) niet-beheersbare risico’s.
Als het schoonmaakbedrijf er alles aan gedaan heeft om niet-beheersbare risico’s tot het minimum te beperken en er treedt desondanks een dergelijk risico op, dan is de opdrachtgever hiervoor verantwoordelijk. Extra kosten/ werk welke hier vervolgens mogelijk uit voort vloeien zijn alsdan voor rekening van opdrachtgever.
 
Voetangels?
Volgens Mr. C. Jansen (Faculteit Rechtsgeleerdheid), knelt BVP niet met het aanbestedingsrecht, zo lezen wij. De aanbestedende dienst heeft immers het recht de schoonmaakbedrijven om innovatieve oplossingen te vragen. Men moet dan wel goed nagedacht hebben over hetgeen ze uitvragen. Bijvoorbeeld: als er een referentielijst gevraagd wordt, geef dan gelijk aan op welke wijze deze referentielijst/referenten beoordeeld wordt. De opdrachtgever dient zich te realiseren dat als het karakter van de opdracht zich gaandeweg de BVP procedure door voortschrijdend inzicht wijzigt, hij de nieuwe inzichten ook gelijk weer dient voor te leggen aan de andere aanbieders . De prijs mag als gevolg van de risico analyse niet aangepast worden.
 
Conclusie
Vooropgesteld: iedere variant die bijdraagt aan het duurzaam ondernemen en welke afrekent met gunning op laagste prijs, met alle gevolgen voor de medewerkers van dien, verdient het om omarmd te worden. BVP heeft de nodige kenmerken van een resultaatgericht contract met een verhoogde mogelijkheid om kansen te bieden voor de schoonmaakbedrijven om hun kennis, kunde en innovatie beter te gelde te maken. Het samenwerken op grond van onderscheidend vermogen in plaats van op (laagste)prijs.
 
De vraag werpt zich dan ook op waarom BVP als instrument slechts in beperkte mate haar intrede doet in Nederland Duidt dit erop dat opdrachtgevers toch liever de laagste prijs willen dan een betere schoonmaak service en risicobeperking? Houdt de kwaliteit wel voldoende stand? Praktijk en theorie staan op gespannen voet. BVP lijkt daarom in de praktijk (nog) niet het Ei van Columbus maar zal, binnen de schoonmaak, naar onze mening eerder in eigen gecreëerde vormen haar opwachting maken.

 

 

BVP, de meningen uit het veld:
 
De meningen uit het veld maken duidelijk dat het onderwerp BVP een ieders aandacht heeft. Maar bevestigen ook dat het in de schoonmaaksector nog niet volledig beklijft. Oordeelt u zelf.
Wij zijn de onderstaande personen, die met hun visie hebben bijgedragen aan nog meer duidelijkheid over dit onderwerp, hiervoor zeer erkentelijk. Er worden rake dingen gezegd!
 
Esther van der Lelie, manager Marketing & Accounts Dolmans Facilitaire Diensten
“We staan positief tegenover het toepassen van BVP, mits dit volledig en goed wordt toegepast. Als facilitair dienstverlener kun je je met deze methode goed onderscheiden. Je levert maatwerk en er wordt goed beroep gedaan op kennis en advies. Dit hebben we ook gemerkt bij de tender voor AgentschapNL. Het door ons aangeboden maatwerk werd ten aanzien van risico’s getoetst tijdens de presentatie waarbij zowel directie, rayonmanager als objectleider aanwezig waren. Als dienstverlener borg je zo de toezeggingen, ook op operationeel vlak. Waarom BVP nog weinig wordt toegepast? Er heerst toch nog steeds een prijscultuur, inherent aan de huidige marktsituatie. Daarbij geef je als opdrachtgever met BVP de regie qua invulling van het schoonmaakwerk deels uit handen. Niet iedereen wil deze controle kwijt. Onterecht want juist de randvoorwaarden bepalen de controle.”
 
Peter Specker, categoriemanager Schoonmaak Rijk
“Voor de categorie schoonmaak zijn belangrijke elementen uit BVP recent in de Rijksaanbestedingen verwerkt. Bij de laatste twee Rijksaanbestedingen Schoonmaak voor AgentschapNL en de Tweede Kamer wordt gebruik gemaakt van het instrument interview, waarbij de schoonmaakbedrijven een presentatie houden en worden bevraagd op de kansen en risico’s van de door hun ingediende plannen van aanpak. De beoordeling van het interview telt voor 20% mee bij de gunning. Een overstap naar een volledige toepassing van BVP voor de Rijksaanbestedingen schoonmaak ligt op kortere termijn niet in het verschiet. De huidige opzet biedt voldoende, zo niet optimale, garantie voor het benutten van het onderscheidend vermogen van de schoonmaakbedrijven vanuit het perspectief van een langere contractduur van maximaal acht jaar. Waarbij prijs een bescheiden rol speelt bij de gunning.“
 
Martijn Veurtjes, hoofd Bedrijfsbureau Novon
“BVP zorgt ervoor dat schoonmaakbedrijven weer na gaan denken over de wijze waarop zij als specialist de opdrachtgever gaan ontzorgen. Een rigide uitvoer van voorgeschreven werkprogramma’s en handelingen is niet langer de insteek. Toegevoegde waarde leveren en ontzorgen is hierbij het credo! Innovatie, meedenken en zelfs kostenverhogende maatregelen (met daarbij gekoppeld een kwaliteitsverhoging) worden binnen de offertefase beloond in plaats van afgestraft. Helaas biedt BVP alsnog de mogelijkheid om binnen het prijsaspect een behoorlijke afstand te creëren welke wellicht met het aanleveren van een kansen / risico dossier niet op te vangen valt.
Tips:
-Zorg voor goede beoordelaars met verstand van zaken binnen het beoordelingsteam, dit om te voorkomen dat er kwalitatief een 8 aangeboden wordt en financieel een 5,5 gecalculeerd wordt;
-Opdrachtgevers moeten zich bewust zijn van het feit dat prestatie inkoop niet inhoud dat er onbeperkt schoonmaakdienstverlening afgenomen kan worden of afgeroepen, de suggestie van een all-in contract is snel gewekt.”
 
Marco Konter, manager Marketing & Sales support Facilicom
“BVP staat al enkele jaren in de belangstelling, schoorvoetend inderdaad. Ik vind BVP een in theorie goed omschreven methode, die ervoor zorgt dat kwaliteit en prijs met elkaar beter in evenwicht komen. Op dit moment zien we echter dat in de praktijk de kennis en kunde van de methodiek bij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers nog niet overal op voldoende niveau is
om de methodiek zijn beloftes te laten waarmaken. 100% puur BVP is enorm lastig. Bijvoorbeeld de beoordeling van risico’s (locatie uniek, binnen of buiten de invloedssfeer) kan, door minder strikte of juist strikte hantering, van grote invloed zijn op de uitslag. Er zijn goede alternatieven, die deze kennisniveaus niet vereisen en die momenteel bij veel opdrachtgevers daarom nog beter zouden kunnen passen. Het loslaten van details en controle vraagt wat van opdrachtgevers. Wij zien nog veel mengvormen van meer traditionele- en BVP-elementen. Er zijn meer mogelijkheden om de doelen te bereiken die BVP ook nastreeft, dus de heilige graal is het niet. Het is zo dat “gunning op de laagste prijs” erdoor vermeden wordt, maar door de marktveranderingen en code zien we dat toch al. Als een opdrachtgever de BVP methodiek (vanuit de theorie) 100% volgt, zal een schoonmaakbedrijf zich hier enorm in moeten verdiepen. Pas als beide partijen zich de materie voldoende hebben eigen gemaakt, dan is inzichtelijk of BVP inderdaad de beste partij biedt in plaats van (vooralsnog) alleen de beste offerte invulling.”
 
Ron Mieremet, eigenaar, Pro Facility Adviesbureau  
“Een BVP contract zal in eerste instantie op papier waarschijnlijk meer besparing gaan opleveren (hoe past dit overigens in de code verantwoord marktgedrag?), maar dit zal te niet gedaan worden als blijkt dat dit niet het gewenste schoonmaakresultaat gaat opleveren. Bij een BVP contract wordt via een meetsysteem de output gemeten en in de Service Level Agreement (SLA) moet beschreven worden wat wel of niet aan vervuiling wordt geaccepteerd. De in detail beschreven SLA is een communicatiemiddel om wederzijdse verwachtingen één op één te koppelen aan de methodes van meten. Het schoonmaakbedrijf is dus volledig vrij in het bepalen met welke frequentie hij de schoonmaakhandeling gaat uitvoeren. Ons inzien kan een objectief meetsysteem hierop moeilijk worden toegepast zonder afspraken over frequenties en handelingen.”
 
Judith van den Berghe, senior account manager ISS Cure & Care ISS
“ISS staat zeker positief tegenover BVP, maar wel vanuit het gedachtegoed waar het voor bedoeld is. In de afgelopen trajecten hebben wij sterke en zwakke punten ervaren.
 
De voornaamste sterke punten:
•Vertrouwen op de expertrol van de opdrachtnemer. Creëren van meerwaarde/onderscheidend vermogen;
•Externe risico’s zijn vroegtijdig inzichtelijk en in prijs opgenomen c.q. afgedekt. De kosten voor de opdrachtgever zijn bekend en voor de opdrachtnemer kan het contract winstgevend zijn;
•Budget is bekend: hiervoor levert de opdrachtnemer de dienstverlening met de vooraf in kaart gebrachte risico’s;
•Kwaliteitscontrole door opdrachtgever wordt kwaliteitsgarantie opdrachtnemer;
•Sterke reductie op tijd en “onnodige” papierwinkel;
•Anoniem; mogelijk negatieve ervaringen uit het verleden tellen niet mee . Meer objectieve beoordeling op de inhoud en niet op emotie.
 
Valkuilen/ zwakke punten:
•Budget; BVP wordt ingezet als besparing in plaats van kwaliteitsverbetering. Men schroeft het budget naar beneden en gaat ervan uit dat de markt toch wel meer biedt dan zij eigenlijk voor dit bedrag kan bieden. Gevolg: opdrachtnemer realiseert niet die kwaliteit die eigenlijk met BVP bedoeld is ;
•Geen vertrouwen in de expertrol; keuze voor deze methode gemaakt om geen bestekken hoeven te schrijven enz. Bij de beoordeling en uitvoering blijft men op de traditionele stoel zitten. Gevolg: onvrede aan beide kanten;
•Te behalen doel niet juist beschreven waardoor de opdrachtnemer niet de maximale toegevoegde waarde kan bieden;
•Beoordelingsteam is niet voldoende op de hoogte van achtergrond BVP, hierdoor worden de aanbiedingen niet op juiste waarde geschat. Wint de beste partij dan wel??
•De kunst van het loslaten; is men hier als organisatie wel aan toe? Vaak nog niet, maar men kiest wel voor deze methode.
•Interviews: juiste vragen stellen aan geïnterviewde. Men stelt strategische vragen terwijl men operationele mensen uitnodigt.
•Men gebruikt meerdere inkoopsystemen door elkaar en noemt het BVP.
 
Margriet van Dijken, directeur Atir en HTC Advies
Atir is van mening dat BVP een uitstekende kans biedt om schoonmaakbedrijven expert te laten zijn waarbij opdrachtgevers verrassende toegevoegde waarde kunnen ontvangen. BVP daagt uit op alle fronten: wat wil de opdrachtgever bereiken met schoonmaak en over welke relevante vermogens beschikt de dienstverlener?
Wij zien als reden dat BVP nog maar in beperkte mate haar intrede doet het feit dat BVP meer is dan alleen een inkoopinstrument dat je even toepast of een inkooproute die je verandert. Het is een filosofie die je als organisatie goed moet doorleven. Het heeft daarnaast cultuur- en werkinhoudelijke consequenties voor veel betrokkenen voor , tijdens maar ook na het inkoopproces. Zo zien wij in het partnermodel het belang van de KPI’s die samen met de beoogd leverancier worden opgesteld toenemen. Onafhankelijke toetsing hiervan is een waardevolle aanvulling zowel bij vaststelling als in de contractbeheer fase.
BVP vergt een andere kijk vanuit de eigen organisatie naar schoonmaakdienstverlening en het vergt ook vooral vertrouwen! Vertrouwen om de juiste expertise op het juiste moment op de juiste plaats tegen marktconforme realistische prijzen beschikbaar te hebben voor het eigen project. Vertrouwen in de branche maar ook vertrouwen in eigen kunnen. En we komen ergens vandaan met elkaar… Enerzijds zit dit imago mogelijk in de weg voor omarming van BVP, anderzijds kan BVP nu juist grote stappen hierin bereiken.
Toch is BVP geen wondermiddel en zullen de plannen van de dienstverleners in praktijk evengoed gemonitored moeten worden: wordt er geleverd en wordt het waargemaakt maar vooral ook als input voor een optimale samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Er worden ondertussen voorzichtig op creatieve wijze allerhande ‘losse’ elementen vanuit BVP toegepast, succesvol en minder succesvol. Niet alleen de schoonmaakleverancier maar ook de opdrachtgever moet voor deze nieuwe benadering (geheel conform methode BVP) geschikt en ingesteld zijn.
 
Rolf Nijdam, docent Saxion Hospitality Business School
Als fervent voorstander van aanbestedingstrajecten waarbij zowel de inkopende partij als de leverancier tevreden is met het resultaat (werkervaring aan “beide kanten van de tafel” zal hieraan bijgedragen hebben), leek me het principe van BVP een uitstekende methodiek: een inkoper die de beste leverancier voor de klus in huis haalt en een leverancier die mag laten zien waarom hij zo goed is in het uitvoeren van die klus; wat wil je nog meer?!
Hoewel ik in het verleden in de praktijk (onbewust) delen van het gedachtegoed wel heb toegepast, zou ik er wat voor over hebben om de complete aanpak van prestatie inkoop te kunnen toepassen op een in te kopen dienst of product. Een mooie casus dient zich aan in mijn directe omgeving waar het Facilitair Bedrijf van Saxion momenteel de schoonmaakdienstverlening middels de methode van prestatie inkoop heeft uitbesteed. Ik hoop in een volgend nummer van CT praktijkervaringen met u te kunnen delen en bovenal de prestaties en resultaten van de methode en van de daadwerkelijke uitvoering boven water te krijgen.
 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Cleanfix RA 660 Navi: “Robotisering zal branche veranderen” robot
24 mrt

Robot als collega: verrijking of bedreiging?

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker
21 mrt

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Clear4Clean zet voort onder de naam Qualis Insight C4C
21 mrt

Clear4Clean zet kwaliteitmeetsysteem en keurmerk voort onder de naam Qualis-Insight C4C

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf
16 mrt

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas
16 mrt

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Cleanfix RA 660 Navi: “Robotisering zal branche veranderen” robot

Robot als collega: verrijking of bedreiging?

DFP Schoon kiest voor minder plastic afval in de schoonmaak

Van onze partner Crohill

DFP Schoon kiest voor minder plastic afval in de schoonmaak

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren