• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina

Nu geen woorden meer maar daden

Artikelen 22 juni 2011

Nu geen woorden meer maar daden

Een Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de Schoonmaak- en Glazenwasserbrache is er niet van de ene op de andere dag. Al eerder berichtten we hierover op deze site. Op 21 juni kwam het tot een feestelijke ondertekening in Fort Voordorp in Groenekan. Helaas hadden niet alle ondertekenaars van de opdrachtgeverszijde de moeite genomen om daadwerkelijk persoonlijk aanwezig te zijn. 

 

Onder leiding van presentatrice Chimène van Oosterhout (bekend van de Tros en Veronica en als soapactrice) ontspint zich een levendig vraaggesprek aan de hand van een aantal stellingen. De basis van deze stellingen wordt gevormd door een korte inleidende video waarin schoonmakers, leidinggevenden en opdrachtgevers aan het woord komen. Achter de tafel nemen in wisselende samenstellingen plaats: Commissievoorzitter Kees Blokland, Cynthia Kerkhoven en Ineke Buist (schoonmaaksters), Mirjam Hoekstra (Erasmus MC), Hans Simons (OSB), Anja Jongbloed (FNV-Bondgenoten), Bert Bokma (Univé) en André de Reus (Atir).
 
Uitdaging
Blokland begint met een korte uiteenzetting van de redenen waardoor de code ontstaan is. “Het is vooral de slechte financiële ontwikkeling op de schoonmaakmarkt en de daaruit voortvloeiende druk op de schoonmakers die de aanleiding zijn. Ik ben er echt van geschrokken hoe slecht schoonmakers gewaardeerd worden, ook in financieel opzicht. De code is een eerste aanzet om de negatieve spiraal in de branche te doorbreken.” Kerkhoven –die als bondslid een grote rol in de stakingen van 2010 heeft gespeeld- is het met Blokland eens. “Ik heb de situatie in de ruim twintig jaar dat ik in de schoonmaak werk, steeds verder zien verslechteren. Nu hebben we eindelijk iets op papier dat het tij kan keren. Het is echt een grote stap, maar ook maar een eerste stap in de richting tot verbetering. Het is een uitdaging, maar we moeten nog wel bezien hoe een en ander uitpakt.” Er is volgens Blokland wel een stok achter de deur. “Samen met de vakbond houden we toezicht op de ondertekenaars. Als het goed gaat, daar zijn gelukkig al voorbeelden van, melden we dat. Als het slecht gaat, zullen we dat ook met naam en toenaam melden.”
 
Respect
Vervolgens komen de stellingen aan bod. De eerste heeft te maken met respect: ‘Schoonmaakmedewerkers verdienen respect, maar krijgen ze dat ook?’ Hoekstra vindt respect erg belangrijk: “Natuurlijk verdienen schoonmakers respect. Zonder hen kan ons ziekenhuis niet draaien omdat bijvoorbeeld de OK’s niet functioneren. Respect is een natuurlijke zaak, die echter wel van twee kanten komt. Je krijgt pas respect als je dat ook aan anderen geeft. In ieder geval proberen wij de schoonmaak en het belang ervan zichtbaar te maken.” Buist geeft aan dat de praktijk weerbarstig is: “Het is lastig om goed te communiceren met de opdrachtgever omdat dit zelden direct verloopt. Meestal wordt iets door een hoger geplaatste (niet) geregeld. Er is dus geen directe communicatielijn met ons, zodat we niet alert kunnen inspringen op situaties. Dat krijgen wij weer op ons brood en dat leidt tot minder respect voor ons en ook tot minder motivatie.”
 
Trots
De tweede stelling gaat ervan uit dat schoonmakers zich meer verbonden voelen met hun object dan met hun werkgever. Dat blijkt niet zo te zijn. Men is zeker trots op de plaats waar gewerkt wordt, maar verliest nooit de eigen werkgever uit het oog. Ook Buist is trots op haar werk, maar geeft wel aan dat de mate ervan verschilt. “Je hebt meestal meer objecten. De objecten waar je de meeste waardering oogst en waar je echt als onderdeel van de medewerkers van de opdrachtgever wordt gezien, werken het prettigst en leveren je ook de meeste voldoening op. Veel van de zaken die in de code worden geregeld zijn daar feitelijk al min of meer praktijk. Er is echter een groot verschil tussen opdrachtgevers en dus verschillen in betrokkenheid van de schoonmakers bij een object.” Bij die trots hoort volgens Hoekstra ook eigenwaarde door goede scholing: “Die is niet alleen essentieel voor de schoonmaker zelf, maar ook voor ons. Goed Nederlands spreken is een voorwaarde om in ons ziekenhuis te werken. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten.” Kerkhoven voegt daaraan toe dat goede scholing ook een stuk veiligheid is: “Als je de etiketten van de schoonmaakmiddelen niet kunt lezen, heb je echt een probleem.”
 
Verstoppetje
Simons en Jongbloed buigen zich over de derde stelling ’Aandacht voor menselijkheid is een zaak van opdrachtgever- en nemer.’ In het filmpje geeft een medewerker van Schiphol aan dat schoonmakers door het hele proces heen lopen en dat ze ook gezien mogen worden. Letterlijk: “We verstoppen geen schoonmakers”. Kerkhoven geeft aan dat dit prachtig is, maar dat je wel voldoende tijd, middelen en aandacht moet krijgen om je werk te doen. Simons wijst erop dat dit nu juist een kern van de code is. Opdrachtgevers en -nemers kunnen problemen niet meer op elkaar afschuiven en zich dus niet meer verstoppen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Hij hoopt dat over vijf jaar de code tot het verleden behoort omdat het naleven van de waarden die eraan ten grondslag liggen een normale zaak zijn geworden.
De hiermee in verband staande vierde stelling legt de bal ook bij de schoonmaker. Die is verantwoordelijk voor de geleverde kwaliteit van het schoonmaakwerk. Jongbloed bevestigt dit, maar geeft ook aan dat daarvoor wel voorwaarden zijn. “Iedereen die potentieel heeft kan doorgroeien, mits er voldoende opleidingsmogelijkheden zijn. Je moet wel weten wat je doet om de juiste kwaliteit te leveren. En kwaliteit wil zeggen dat de werkgever er ook voor moet zorgen dat mensen de taal voldoende beheersen en dat er een beleid is om ziekteverzuim te voorkomen. Opleiding is heel belangrijk, want het betekent ook dat je investeert in de volgende generatie. Als je beter bent opgeleid kun je jouw kinderen helpen met huiswerk.” Kerkhoven heeft in haar werkzame leven bijna alle mogelijke opleidingen al gevolgd. “Je moet als schoonmaker ook wel je kansen grijpen als die geboden worden. Ik vind dat je gewoon verplicht bent om opleidingen te volgen als dan mogelijk is.” Daar zit echter wel een probleem volgens Jongbloed. “Als je twee tot drie banen moet hebben om voldoende inkomen te krijgen, heb je geen tijd en geld over om te scholen. Als ouder kom je dan voor een dilemma: scholing voor jezelf of een schoolreisje voor je kind. De keuze is dan duidelijk.”
 
Communicatie
Bokma en De Reus nemen het thema samenwerking voor hun rekening. De Reus reageert op de stelling ‘Betere kwaliteit behaal je alleen als partijen betrokken zijn bij schoonmaakcontracten’. “Er is een grote afstand tussen de schoonmakers op werkvloer en de mensen die de contracten afsluiten: het management van de eigen werkgever en dat van de opdrachtgever. Het is een illusie om te denken dat mensen die op directieniveau functioneren nog een goed beeld hebben van wat schoonmaak op de werkvloer betekent. Die deskundigheid zit bij de schoonmakers en die moet je dan ook raadplegen. Nu is een contract nog maar al te vaak een zo juridisch waterdicht mogelijk aftimmeren van afspraken en is schoonmaakkennis ondergewaardeerd.” Bokma voegt toe: “Er moet een balans zijn tussen prijs en geleverde goede kwaliteit. Er is echter nog een ander punt: er wordt niet gecommuniceerd. Ik werk nu ruim een jaar in het facilitaire management van ons bedrijf en in die tijd is er geen inhoudelijk contact geweest met ons schoonmaakbedrijf. Het enige contact was met een ander bedrijf dat wilde weten waarom zij de pitch niet hadden gewonnen. Schoonmaakbedrijven mogen ook zelf wel eens proactief zijn en niet altijd afwachten totdat wij met een eventuele klacht of vraag komen.” Simons stelt dat juist het bevorderen van die onderlinge communicatie een speerpunt in
de code is waarin hij heilig gelooft. Jongbloed geeft ook aan dat een deel van de problemen zit in de manier waarop personeel wordt aangenomen: “Schoonmakers worden ingehuurd via inkoop in plaats van de HR-afdeling van de opdrachtgever. Inkopers hebben eerder een financieel uitgangspunt dan een communicatief wat HR-professionals wel hebben.”
 
Rol van de Code
De rol van de code in het bewust zijn van alle betrokkenen van de eigen rol en verantwoordelijkheid binnen het proces, levert nog discussie op. Volgens Bokma zou je als je goed met elkaar in gesprek bent, de code steeds minder nodig hebben. De code is dan een integraal onderdeel van het contract. Simons is het daarmee eens. “We zijn bezig met een OSB-keurmerk. Als je daarvoor gaat, onderteken je meteen het contract en leg je jezelf dus verplichtingen op. Ik verwacht dat het naleven van de code binnen afzienbare tijd de gewoonste zaak van de wereld is. We hebben ons nu vastgelegd in de code en bepaald dat we in de branche gezamenlijk verantwoordelijk zijn. Ik zie geen weg meer terug.” Kerkhoven moet het nog zien: “Ik zie de waarde van de code, maar met alleen erover spreken komen we er niet. Geen woorden dus, maar daden!” Blokland is heel beslist: “Het moet, kan en gaat gebeuren!” Jongbloed wijst nog even op de problemen met de NMa. “Men huivert daar onterecht voor een minimumprijs in relatie tot de code. Ik vind zo’n minimumprijs wel verdedigbaar omdat de winst die daarmee behaald wordt niet verdwijnt in de zakken van de schoonmaakbedrijven, maar daadwerkelijk ten goede komt aan de arbeidsmogelijkheden van medewerkers. Daar zou toch oog voor moeten zijn.”
 
Ondertekenen maar!
Aan het einde van de bijeenkomst loodst Chimène van Oosterhout vakkundig de ondertekenaars naar het ondertekeningdocument. Iedereen krijgt vervolgens kort het woord om het belang van de code voor hun organisatie te benadrukken. Een mooie wens komt van een vertegenwoordiger van een mkb-bedrijf. Hij hoopt dat er vele mkb-ers zijn voorbeeld zullen volgen. Een goede wens, want in de code is juist deze sector nog nauwelijks betrokken. Tot slot draagt commissievoorzitter en publicerend dichter Blokland nog een speciaal door hem voor vandaag geschreven gedicht voor waarin de waarde van de schoonmaakster uitstekend tot zijn recht komt.

 

Lijst van ondertekenaars:

Achmea GFS
AMC
AWVN
CNV Vakcentrale
CNV Vakmensen
Erasmus MC
F-MEX
FMGezondheidszorg
FMN
FNV Bondgenoten
Gemeente Dalfsen
Gemeente Den Haag
Gemeente Rotterdam        
Hay Group b.v.
ING Nederland
 KPN
LUMC
NS
OSB
ProRail
Rijksoverheid
Rijnconsult B.V.
ROC Friese Poort
Schiphol
Spaarne ziekenhuis
Tata Steel
UMCG
UVIT
UWV
VMS
VU medisch centrum
 
Leon van den Berg, redacteur Clean Totaal
 

Reageren? redactie@www.cleantotaal.nl

 

Bekijk hier de foto’s van de ondertekening

Bekijk hier de film over het hoe en waarom van de Code

Lees hier meer achtergrond over de Code

Lees hier de tekst van de Code  

 

Reacties:

 

22-06-11 – Biofriends, Jan van Triest (directeur)

 

Ben ik nou gek of lijkt dat maar zo? Niets dan mooie woorden over de code goed ondernemerschap schoonmaak en glasbewassing. Maar ondertussen staan in het nieuwsoverzicht van Clean Totaal berichten over bedrijven die onfatsoenlijk omspringen met zieke werknemers en gouden duikbrillen scoren en gemeentelijke opdrachtgevers die vooraf elk bedrijf al letterlijk ontmanteld hebben voordat er überhaupt gewerkt is.
Als toeleverancier op een nog redelijk onbekend terrein voor ons – de professionele schoonmaaksector- verbazen we ons toch bijna elke dag weer over de tegenstrijdigheid van deze berichten. Wel praten over mooie afspraken maar in de praktijk gewoon doorgaan met dat wat je altijd al gedaan hebt; de markt nog verder uithollen. Wanneer gaat de wal het schip nu eens keren? Ik lees dat de heren in hun 3-delig grijs en de dames in mantelpakjes prima samen kunnen roeptoeteren over hoe goed ze het op papier geregeld hebben, maar vrees -opnieuw- dat de gewone man of vrouw op de werkvloer er wederom niets van zal merken… dan alleen toegenomen werkdruk.
Het blijkt op de werkvloer toch gewoon telkens weer een keiharde strijd te zijn om de knikkers, in plaats van dat men het probleem eens van een innovatieve zijde benadert waarbij men het echte MVO denken werkelijk toe gaat passen. Dit in plaats van het met fraaie volzinnen en gelikte kreten te etaleren op de site, op offertes of in advertorials… Het klinkt ons in ieder geval in de oren alsof iedereen maar roept dat het roer andersom moet ,maar dat op volle zee toch ieder contact met de wal alweer verloren is! Derhalve zal alleen een flinke storm de echte stuurlui van die aan de wal onderscheiden… er moet letterlijk een andere wind gaan waaien. Maar gelukkig ervaren we ook bij vele MKB bedrijven wel de juiste ondernemerslust; doen wat je belooft en de klant geven wat ie verwacht(en soms meer). Dus er is nog hoop voor schoonmakend Nederland…

 

 

01-07-11 – GCA Events, Ron Kronenburg (directeur)

 

Het is al langer bekend dat GCA Events een bewuste keuze heeft gemaakt om geen lid te zijn van OSB. Een zich werkgeversorganisatie noemend orgaan wat feitelijk echter gedicteerd wordt door de Big 5 van schoonmaakondernemingen in NL heeft voor het MKB segment geen enkele toegevoegde waarde. Je betaalt een forse contributie, als een soort indirecte manier om de kosten van de Big 5 voor dit orgaan te drukken en mag verder aan het handje meelopen. Wel zie ik heil in een separate werkgeversorganisatie voor het MKB en hierin sta ik niet alleen. Laten we hopen dat het hier snel van komt.
De ellende in onze business is vooral veroorzaakt door de enorme prijs erosie en werkdruk belasting die feitelijk door de Big 5 veroorzaakt is. Dit wellicht met het achterliggend idee om het MKB uit de markt weg te drukken. Hierin zijn zij niet geslaagd en zullen zij ook nimmer slagen. Immers de markt voelt zich senang bij MKB bedrijven, waar afspraak = afspraak en hoogwaardige dienstverlening/kwaliteit met minder management lagen succesfactoren zijn. Als ik nu kijk naar de Code Verantwoord Marktgedrag dan moet ik constateren dat hierin zaken beschreven worden die binnen GCA Events, en overigens binnen meerdere MKB bedrijven, al lang gemeengoed zijn. Hiervoor hoeven we niet zo nodig met veel bravoure een documentje te tekenen, het zit namelijk in onze genen. Voor de Big 5 is dit onderscheidend, een ware dekwalificatie!
Het is toch hemelschreiend dat bijvoorbeeld CSU nu probeert middels haar statement commercieel munt uit de Code te slaan, terwijl zij samen met Hago in Zembla erkenden de boel jarenlang besodemieterd te hebben. De uitzending van Zembla heeft een onvergetelijke indruk gemaakt. Hago richt vervolgens Hago Next op en schroeft haar prijzen fors op om vervolgens eindelijk eens te doen wat zij al jaren, tegen beter weten in, beloofd hebben. Beide organisaties zijn, zover dit u niet bekend mocht zijn, prominent vertegenwoordigd binnen OSB!
En wat doet ditzelfde OSB? Die neemt nota bene de Code op in haar keurmerk, weer een poging om het MKB te dwingen tot een lidmaatschap, praktijken die je ook binnen de maffia vaak tegen komt… Als je dan leest dat dit in het kader van Europese Aanbestedingen
geen enkel effect heeft dan wordt het zelfs lachwekkend.
Neen, ik ben zeker niet tegen gedragsregels zoals die in de Code staan opgenomen, nogmaals gezegd zo werken we bij GCA Events en met ons vele collegae al jaren en met succes! Maar ik verzet me er wel tegen als de Big 5 dit middel gebruikt om het MKB weer onder druk te zetten om lid te worden van hun OSB orgaan. Een orgaan wat zich maar al te graag voor dit karretje laat spannen.

 

Lees hier de OSB reactie op het schrijven van Ron Kronenburg  

 

 

06-07-11 – Schoonmaakbedrijf Jansen Saasenheim – Karel Jansen  

 

Hoewel ik met mijn bedrijf wel lid ben van het OSB, kan ik mij de bedenkingen welke worden geuit wel begrijpen. Tijdens de algemene ledenvergadering heb ik mijn twijfels over de oprechtheid van de afspraken ook uitgesproken. In het verleden heb ik nog met de vorige voorzitter Dhr. Weerdenburg een gesprek gehad waarin ik de prijsvoering van bepaalde bedrijven aan de kaak stelde. Dit omdat daar waar kwaliteit en opleiding gepredikt wordt naar mijn mening een fatsoenlijk uurtarief onontbeerlijk is. Uiteindelijk kwam het er op neer dat uit commercieel oogpunt er naar mijn mening onder de ondergrens werd geoffreerd. Ik ervaar dit als een dooddoener waaronder al snel alles weer wordt geaccepteerd. Naar mijn gevoel wordt er met name de laatste jaren binnen het OSB wel meer rekening gehouden met het MKB, ik blijf vooralsnog proberen dit te bewerkstelligen door aan de discussies binnen de vereniging bij te dragen.

 
 

 

 

 

 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker
21 mrt

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Clear4Clean zet voort onder de naam Qualis Insight C4C
21 mrt

Clear4Clean zet kwaliteitmeetsysteem en keurmerk voort onder de naam Qualis-Insight C4C

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf
16 mrt

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas
16 mrt

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

Op de hoogte van de laatste trends met Captains of Cleaning
15 mrt

Op de hoogte van de laatste trends met Captains of Cleaning

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

DFP Schoon kiest voor minder plastic afval in de schoonmaak

Van onze partner Crohill

DFP Schoon kiest voor minder plastic afval in de schoonmaak

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Clear4Clean zet voort onder de naam Qualis Insight C4C

Clear4Clean zet kwaliteitmeetsysteem en keurmerk voort onder de naam Qualis-Insight C4C

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren