• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina

HRM in Schoonmaakland: Geef talent de ruimte!

Artikelen 19 maart 2013

HRM in Schoonmaakland: Geef talent de ruimte!
In het bekende stripalbum Asterix en Cleopatra zegt architect Tekenins over zijn collega Plurkis dat die veel talenten heeft. Desgevraagd betekent dit dat hij veel geld heeft. De talent is de grootste geldwaarde in de oudheid en staat gelijk aan 24 kilo zilver. Dat is destijds veertien jaarlonen: bij elkaar ongeveer €60.000,-. Tegenwoordig hebben we het bij talenten over begaafdheden en daarvan moeten we driftig gebruik maken bij onze medewerkers. Maar… doen we dat ook?
 
Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal
 
Uit eigen ervaring weet ik dat dit onvoldoende gebeurt. Toen ik als eind twintiger in loondienst werkte, bruiste ik van de ideeën. Achteraf gezien vast niet allemaal even briljante, maar enthousiasme en betrokkenheid zijn ook wat waard! Mijn toenmalige directeur zei echter dat ik die ideeën maar voor me moest houden en hij er over 25 jaar naar zou luisteren. Het zal u niet verbazen dat ik hem toen toevoegde dat hij dan meteen maar iemand anders moest gaan zoeken. Sindsdien ben ik al ruim een kwart eeuw zelfstandig ondernemer en heb ik optimaal gebruik gemaakt van mijn talenten.
 
Jammer voor mijn oude werkgever, want ik had die talenten ook voor zijn organisatie kunnen aanwenden. Helaas ben ik niet de enige met zo’n ervaring. Door slecht luisteren naar medewerkers gaat niet alleen veel geld, maar ook motivatie verloren. Dat kost uiteindelijk nog meer geld, want de medewerker zet zich niet meer volledig in, heeft minder binding met zijn werkgever en vertrekt al snel naar de buren waar het gras in ieder geval groener lijkt. Zeker als de beloning bij de werkgever ook nog niet wereldschokkend is. Voor de werkgever leidt dat niet alleen tot een lager bedrijfsresultaat, maar ook tot kennisderving en onnodige wervingskosten.
 
Zelf verworven negatief imago
In de schoonmaakbranche komt dit ook voor. De trouw aan de werkgever is vaak niet al te groot en omgekeerd geldt hetzelfde. In een situatie waarbij er voldoende keuze is in het aanbod van medewerkers lijkt dat geen probleem, maar aan die luxe positie komt echt een einde. Daarover heb ik in voorgaande edities van Clean Totaal al geschreven. Als branche moet je nu opboksen tegen een jarenlang zelf verworven slecht imago. Het imago van de branche bij de buitenwacht is niet al te positief. De gedachte daar is dat als je echt niets anders kunt, dan maar schoonmaker wordt. Vooral voor jongeren is dat geen aanlokkelijk vooruitzicht, want die zijn nog niet toe aan het erkennen van eventuele eigen beperkingen.
 
Bovendien is dat beeld onterecht. Inderdaad kom je in de branche wel mensen tegen die moeilijk kunnen leren, maar dat geldt dan wel voor een schoolsituatie. Leren in de praktijk gaat ze meestal prima af, ook als ze niet heel erg goed de Nederlandse taal beheersen. Je ziet dan velen groeien in het vak als hun werkgever hen maar de kans geeft. Daaraan schort het echter nog wel eens. Het is toch vreemd dat er – ondanks de in de CAO vastgelegde verplichting – weinig instroom is voor de basisopleiding schoonmaak. Als je met schoonmakers spreekt, blijken die vaak wel te willen, maar voelen ze zich niet gesteund door hun werkgever. Sommigen willen wel maar durven niet zo goed vanwege slechte ervaringen op school. Een goede werkgever geeft die mensen een positief duwtje in de rug.
 
Waar zit probleem?
Het slechte imago van de branche is deels zeker onterecht. Zo is er het vooroordeel dat schoonmakers slecht verdienen, maar als je dat zet tegenover de detailhandel valt dat best nog mee. Sterker nog: schoonmakers verdienen vaak aanzienlijk meer, zeker als ze zich via opleiding verder hebben bekwaamd of gespecialiseerd. Een ander vooroordeel is dat schoonmaakbedrijven personeel eerder als commodity zien dan als mensen die je bij het bedrijf moet betrekken en waarin je moet investeren.
 
Inmiddels heb ik veel directies van met name kleinere schoonmaakbedrijven gesproken en het valt me steeds op dat men vaak een heel informele verhouding heeft met het personeel. Daar wordt dan ook volop gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van medewerkers en wordt ook vaak in extra opleidingen geïnvesteerd. Dat die bedrijven vervolgens ook goed scoren bij klanten is dan ook niet zo verwonderlijk. Ligt het probleem dan bij grote schoonmaakbedrijven zoals vaak wel wordt beweerd? Ik denk dat die conclusie iets te gemakkelijk is. Inderdaad is er nog wel iets te verbeteren, maar juist bij grote bedrijven is er veel personeelsverloop omdat veel mensen daar – tijdelijk – parttime werken. Denk bijvoorbeeld aan studenten die iets bij willen verdienen.
 
Opdrachtgever opvoeden
Het probleem zit hem denk ik meer in de manier waarop schoonmaak aangenomen en beoordeeld wordt. Als je tegen een lage prijs werk aanneemt, blijft er weinig ruimte om te luisteren naar suggesties van medewerkers en om te investeren in hun talenten. Dit blijft een probleem in de branche, ondanks de opmars van de code verantwoordelijk marktgedrag.
 
In de consumentengids van februari 2013 wordt gesproken over de treurige staat van onderhoud van vakantiehuisjes. Conclusie: ze zijn zo goor dat je er eigenlijk nog niet dood wilt worden aangetroffen. In drie kwartier tot een uur kun je als schoonmaker geen kraakhelder huisje afleveren, maar slechts pappen en nathouden. Het probleem is hier dat de exploitant winst wil maken op de schoonmaak en slechts een klein deel van de schoonmaakvergoeding van gasten daadwerkelijk aan schoonmaak besteedt. Hier is nog een wereld te winnen, ook bij de houding van schoonmaakbedrijven die hun oren daarnaar laten hangen.
 
Teveel gericht op m2
Een ander kwestie is de manier waarop offertes tot stand komen. In de praktijk hoor ik nogal eens dat de VSR-normen als uitgangspunt worden genomen voor zowel de offerte als de controle. Ik hoor ook dat men die in het algemeen nogal krap vindt om goed werk te leveren. Als relatieve buitenstaander kan ik dat niet beoordelen, maar er zijn vast gezondere methodieken om schoonmaak te beoordelen. Ik denk dan aan het gebruik maken van talenten en inzichten van schoonmakers.
 
In de schoonmaak werken veel vrouwen en in onze “geëmancipeerde” maatschappij draaien die toch nog grotendeels voor het huishouden op. Het eigen huis schoonmaken hoort daarbij en daarin hebben ze ruime ervaring. Vreemd genoeg worden die kennis, ervaring en talenten kennelijk niet echt benut. Het is toch raar dat zij vooral beoordeeld worden naar het aantal vierkante meters schoonmaak en niet naar het totaalbeeld schoonmaakkwaliteit.
 

Natuurlijk moeten er wel systeem zitten om die kwaliteit te garanderen, maar dat zou moeten bestaan uit een aantal dagelijks en wekelijks uit te voeren elementen gecombineerd met de nodige flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld wel vastleggen dat toiletgroepen dagelijks gereinigd worden, maar niet alle groepen worden intensief gebruikt. Een dag overslaan is soms geen probleem.

 

De gewonnen tijd kan dan gebruikt worden voor extra aandacht voor een niet reguliere schoonmaaktaak die de schoonmaker nodig vindt of voor het naar voren schuiven van een taak die anders wekelijks zou plaatsvinden. In bedrijven worden soms huisdieren toegestaan, in zo’n geval is extra vloeronderhoud nodig en moet ook de hondenmand gereinigd worden. Taken waarvan de schoonmaker uitstekend in eigen beheer de frequentie en methode kan bepalen en uitvoeren, maar die niet in een standaardschema passen.

 
Talentscout
Er is ook nog een taak voor het middenkader. Dat werkt dagelijks met schoonmakers op de werkvloer en kan dus prima dienen als talentscout. Als iemand bijvoorbeeld goed is in glasbewassing en daaraan plezier beleeft, waarom zou je dan die persoon niet voorstellen om zich daarin te specialiseren? Je ku
nt ook gebruik maken van een handicap. Als iemand autistisch is, is die gebaat bij orde en regelmaat. Zo iemand kan bijvoorbeeld veel beter functioneren in vloeronderhoud waar grote oppervlakken bewerkt moeten worden en het werk vrij eentonig is. Zo zijn er meer voorbeelden, maar het belangrijkste ontbreekt misschien nog.
 
Vraag uw medewerker gewoon wat hij/zij eigenlijk wil en werk daar gezamenlijk naar toe. Grote kans dat die medewerker een stuk gemotiveerder wordt, zich meer verbonden voelt met uw bedrijf en er niet over piekert om elders van het groene gras te gaan proeven.
 
 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
25 mei

Bestuurswijziging bij Vebego

25 mei

Enthousiaste reacties van schoonmakers op extra loonsverhoging

25 mei

Nog 120 werkgevers in de schoonmaaksector moeten definitieve berekening laatste twee periodes NOW-regeling aanvragen

25 mei

Nieuwe voorzitter Schoonmakend Nederland: Tamara van Ark

Clean Totaal - Grootste cao-loonstijging in 40 jaar
12 mei

Gefaseerde extra loonstijging schoonmaaksector met 10,5%: sector reageert

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Bestuurswijziging bij Vebego

Enthousiaste reacties van schoonmakers op extra loonsverhoging

Nog 120 werkgevers in de schoonmaaksector moeten definitieve berekening laatste twee periodes NOW-regeling aanvragen

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren