• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina

Groene reinigers bestaan niet

Artikelen Microvezel Reinigingsmiddelen 21 december 2010

Groene reinigers bestaan niet

Door Hans Sinnige

 

In het artikel “Wat is de waarde van een milieukeurmerk” hebben we de criteria voor het verkrijgen van een keurmerk voor reinigingsmiddelen belicht. We hebben toen ook aangegeven dat je een reinigingsmiddel niet alleen moet beoordelen op een beperkt aantal criteria welke direct te maken hebben met het milieu.

 
Het nieuwe woord is duurzaamheid. Dat betekent dat je bij de beoordeling van een reiniger moet kijken naar het totale proces en niet alleen naar de biologische afbreekbaarheid of de water toxiciteit van het middel. We hebben aangegeven dat de milieu belasting van een reinigingsproces vooral wordt bepaald door de aard van de vervuiling. Bij een zware vervuiling heb je een zwaar middel nodig om het op te ruimen. Lichte vervuiling, zoals in kantoren, kun je vrijwel zonder chemie met microvezeldoekjes de baas.
 
Weinig verschil?
Het artikel over milieukeureisen was kennelijk toch nog wel ingewikkeld. Ik kreeg naar aanleiding van het artikel meerdere keren de vraag: “wat is nu een groen product?” Als variant op de slogan van de belastingdienst, ‘Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker’ zou ik willen zeggen “makkelijker kan ik het niet maken maar ik wil het nog wel een keer proberen uit te leggen”. Men wil best een politiek correcte keuze maken maar dan wel op basis van een simpele, positief/negatief lijst. Genuanceerd nadenken over alle duurzaamheids aspecten en dan tot de conclusie komen dat er weinig verschil is tussen de producten van verschillende aanbieders wordt als ongeloofwaardig of moeilijk ervaren.
 
Wat is een groene reiniger?
Dit lijkt een simpele vraag maar als je even door Google manoeuvreert blijkt toch dat het antwoord niet erg eenduidig is. Vaak hangt het af van hoe de antwoordgever politiek georiënteerd is. Verder valt op dat hoe meer men echt van de materie weet hoe minder eenduidig de definitie van een groene reiniger is. Met als ultieme conclusie dat een groene reiniger gewoon niet bestaat dan wel dat reinigingsmiddelen zich qua “groenigheid” nauwelijks van elkaar onderscheiden.

 

Reinigingsmiddelen zijn nodig omdat we als mensheid gewoon een hoop troep maken en dat moet om gezondheidsredenen en uit esthetisch oogpunt weer worden verwijderd. Het beste wat je kunt doen is kiezen voor een product dat effectief de klus klaart. En als blijkt dat dit product een relatief grote milieubelasting met zich meebrengt, dan ligt dat niet aan het product maar aan de zware vervuiling. Er zijn slechts geringe verschillen in milieubelasting van middelen onderling. Weliswaar willen bepaalde groepen doen geloven dat er een enorme milieuwinst te halen is in de keuze van schoonmaakmiddelen. De realiteit is dat effectieve producten qua milieubelasting niet significant verschillen mits goed gebruikt.

Soms staan effectiviteit en milieu lijnrecht tegenover elkaar zoals bij desinfectie van wasgoed.
 
Om bijvoorbeeld bedlinnen in ziekenhuizen tijdens het wasproces te desinfecteren heeft men de volgende mogelijkheden:
•Wassen bij hogere temperatuur dan 80 graden.
•Gebruik van chloor of perazijnzuur in het spoelwater
•Of een extra spoelgang waardoor de concentratie micro-organismen wezenlijk wordt verlaagd.
 
De milieu lobby adviseert nu juist om te wassen bij lage temperatuur, minder water gebruiken bij het spoelen en het gebruik van chloor is al helemaal uit den boze. We moeten hier dus kiezen tussen de volksgezondheid en het belang van watervlooien.
 
Voorbeelden van onjuiste, milieu gerelateerde, claims
– Op een Belgische site vond ik het volgende advies:
 
Bevat het middel zeep of plantaardige wasactieve stoffen (van kokos- of palmolie), dan kunt u het met een gerust hart kopen. Bevat het wasactieve stoffen op basis van aardolie (vaak aangeduid als ‘niet ionogene en anionogene tensiden’) dan kunt u het product beter in de rekken laten staan.
 
Dit is dus volslagen onzin. Het suggereert dat zeep minder milieubelastend zou zijn dan producten op basis van aardolie. Dat speelt in op de gedachte dat de grondstof voor zeep op kokos of palmolie basis, in tegenstelling tot aardolie, hernieuwbaar is. Dat is wel zo, maar kokospalmen moeten wel ruimte hebben. Dus worden tropische hardhoutbossen gekapt. De kokospalmen moeten bemest worden en ook landbouwbestrijdingsmiddelen zijn nodig. Het is dan ook een voorbeeld van tunnelvisie bij het beoordelen van de milieubelasting als men alleen de hernieuwbaarheid van de grondstoffen als criterium neemt.
 
Ons product is 100% biologisch afbreekbaar.
 
Alleen organisch materiaal is biologisch afbreekbaar. Anorganische componenten (water, zouten, etc.) zijn dat per definitie niet. Bovendien stelt de wet, via de detergentenverordening (EG) Nr. 648/2004, eisen aan biologische afbreekbaarheid van reinigers en claimen dat men zich aan de wet houdt is onzin. Mensen zijn vaak onthutst als ik ze er op wijs dat water gebaseerde reinigers voor niet meer dan 10% biologisch afbreekbaar zijn omdat water (en andere anorganische componenten) per definitie niet biologisch afbreekbaar zijn. Een firma die nu nog beweert zich op basis van biologische afbreekbaarheid positief van zijn concurrenten te onderscheiden doet aan misleidende marketing.
 
Een ontkalker op basis van azijnzuur of citroenzuur is minder milieubelastend dan een ontkalker op basis van bijvoorbeeld sulfaminezuur of zoutzuur.
 
Men vergeet hierbij voor het gemak dat ook azijnzuur en citroenzuur moeten worden afgebroken. Men gaat ook voorbij aan het feit dat een ontkalker effectief moet ontkalken. Wetenschappelijk gezien is zoutzuur het minst milieubelastend als ontkalker grondstof omdat het uitermate effectief is en omdat de overmaat zoutzuur na lozing in het afvalwater circuit wordt omgezet in keukenzout.
 
Producten die een gevaarsymbool volgens de wet gevaarlijke preparaten, straks CLP, moeten voeren dienen te worden vermeden.
 
Een Andreaskruis of bijtend symbool zegt iets over huid- en oogbeschadiging en hebben niets van doen met milieugevaar. Geconcentreerde producten, die juist weer aanbevelenswaardig zijn vanwege het feit dat er per reinigingsactie minder belasting is voor wat betreft verpakking en transport, krijgen al snel een Andreaskruis. Het enige symbool dat iets zegt over het milieu is het dode boom / dode vis symbool.
 
Tips
 
1) Ga niet af op de juichende reclame teksten.
Het doel van reclame is niet het verschaffen van degelijke informatie, maar de verkoop van een product bevorderen. Ik zou deze zin willen aanvullen met de volgende “tegeltjes wijsheid” die ik heb overgenomen van iemand die binnen de zeepbranche een prominente plaats inneemt: ” De waarheid is commercieel vaak niet interessant”.
 
2) Bekijk het schoonmaakproces als geheel en kijk niet alleen naar het middel.
Hier geldt weer dat duurzaamheid stoelt op drie pijlers: mens, milieu en economie.
 
3) Hecht niet teveel waarde aan milieukeurmerken.
Het is verleidelijk om je onkunde te camoufleren door risicoloos te kiezen voor een product met een keurmerk. Het al dan niet hebben van een keurmerk is meer een economische dan een wetenschappelijke beslissing.
 
4) Ga in zee met firma’s die bewezen iets aan duurzaamheid doen in hun processen.
Te denken valt aan bedrijven die ISO 14001/15001 gecertificeerd zijn of die meedoen met de duurzaamheids charter van de AISE (zie de 2 AISE logo’s). Van het
AISE-logo moet nog worden gezegd dat het mensen op het verkeerde been zet. Er zijn twee AISE-logo’s. De ene met rozet is een productgebonden logo en zegt ook inderdaad iets over de milieuaanvaardbaarheid van het product. Het kale logo, zonder rozet, mag op alle producten van een Charterdeelnemer worden gebruikt, zelfs op die welke een dode boom/vis symbool moeten voeren. Het zegt alleen iets over het duurzaamheids beleid van de firma.
 

5) Bedenk dat producenten van reinigingsmiddelen niets anders doen dan mengen van een aantal grondstoffen.

Deze grondstoffen worden geproduceerd door een beperkt aantal aanbieders. Het is voor reinigingsmiddelfabrikanten onmogelijk om zich bij de keuze van grondstoffen substantieel te onderscheiden van de concurrentie. Iedereen betrekt zijn spullen uit dezelfde bronnen.

 

6) Als u toch vindt dat het moeilijk is om een juiste keuze te maken, vertrouw dan op die mensen die er wel verstand van hebben.

Doe zaken met firma’s die verantwoord en met kennis van zaken opereren. Dat zijn in ieder geval niet de bedrijven die groot schermen met zaken als ecologisch verantwoord, biologisch afbreekbaar, geen synthetische grondstoffen, etc. Hoe meer men dit soort kreten hanteert, des te minder men er vaak van weet.

 

Hans Sinnige is vertegenwoordiger van MKB bedrijven in de reinigingsmiddelen branche in verschillende overleg structuren. Hij is tevens directeur van Chemisch Adviesbureau Kievit en lid van de redactieraad van Clean Totaal.

 

Lees hier de reeactie van Peter Malaise, voormalig Concept Manager van Ecover en huidig President van Meta Consort NPO op dit artikel.

 
 
 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2023: “We doen het!”
28 mrt

Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2023: “We doen het!”

Cleanfix RA 660 Navi: “Robotisering zal branche veranderen” robot
24 mrt

Robot als collega: verrijking of bedreiging?

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker
21 mrt

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Clear4Clean zet voort onder de naam Qualis Insight C4C
21 mrt

Clear4Clean zet kwaliteitmeetsysteem en keurmerk voort onder de naam Qualis-Insight C4C

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf
16 mrt

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2023: “We doen het!”

Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2023: “We doen het!”

Uitleg voor de ZZP praktijk na de lang verwachte Deliveroo zaak

Van onze partner The Legal Company

Is de ZZP-er nou een echte Wolf in Schaapskleren of zijn er nog roodkapjes?!

Cleanfix RA 660 Navi: “Robotisering zal branche veranderen” robot

Robot als collega: verrijking of bedreiging?

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren