Even een sapje op de muur smeren en dan is de gevel gereinigd. Was het maar zo eenvoudig! De juiste keuze van methode, apparatuur en chemie in relatie met de ondergrond is net zo essentieel als moeilijk. In veel gevallen bestaat de gevel niet uit één materiaal en doet vooral een verkeerde keuze in chemie veel schade. Chemicus Alain Marchant geeft een toelichting.
Door Leon van den Berg, lid redactieteam Clean Totaal
“Ik vind het belangrijk dat gevelbehandelaars twee dingen doen”, begint Marchant. “Allereerst dat ze zich ervan bewust worden dat een gevel een complexe ondergrond is waar je niet zomaar standaardoplossingen op kunt loslaten. Je zult iedere keer moeten kijken naar uit welke onderdelen de gevel bestaat en aan de hand daarvan kiezen welke reiniging je toepast. Ten tweede dat gevelbehandelaars zich verder verdiepen en hun warenkennis op orde brengen. Dat betekent dus kennis van gevelmaterialen en van chemie. Als je dat hebt kun je een goede afweging maken en een gevel zonder schade reinigen. Wat dat betreft zijn artikelen in Clean Totaal van waarde.”
Proefstuk zetten
De gevelbehandelingsmarkt heeft één makke. Men is erg gericht op snel resultaat waardoor soms onbegrijpelijke en ook slechte keuzen worden gemaakt. Marchant: “Je kunt beter voorzichtig zijn en als je niet zeker bent een proefstuk zetten. Vaak is ook een goede oplossing om een verdunde oplossing langere tijd te laten inwerken. Je krijgt dan een goed resultaat met een geringe kans op schade. Overigens ontslaat dat je natuurlijk niet van de verplichting om je kennis te vergaren en te onderhouden. Het gebruik van een zuur op RVS is bijvoorbeeld, ook in verdunde vorm, geen goed idee. Datzelfde geldt voor een thinner op kunststof.”
Natriumhydroxide nooit gebruiken
Is er dan helemaal geen algemene regel te geven? Marchant denkt even na en zegt dan: “Nou vooruit, eentje dan. Gebruik op steengevels nooit middelen op basis van natriumhydroxide, ook natronloog genoemd. Het is ook bekend onder de handelsnamen kaligeen en kaligene. Verwarrend , want dan denk je als leek te maken te hebben met kaliloog, maar een ezelsbruggetje helpt: kaligeen is geen kali! Natrumhydroxide is een spotgoedkoop bijproduct van de chloorindustrie, maar schadelijk omdat dit zout in de steen of het beton trekt, daar regenwater aantrekt en kristallen vormt. Door deze kristaldruk knapt het steenoppervlak. We noemen dat schilferen. Ook sommige natuurstenen kunnen er gevoelig voor zijn, maar niet in die mate als baksteen. Er zijn heel wat chemiebedrijven die dit goedkope ingrediënt gebruiken, maar het is echt een regelrechte afrader.