• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlLogo Clean Totaal

Het laatste nieuws voor de professionele schoonmaak

  • Nieuws
    • Artikelen
    • Cao schoonmaak
    • Opinie
    • Podcasts
  • Vacatures
  • Vakpartners
    • The Legal Company
    • Schoonmaak Vakdagen
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Ontvang de gratis nieuwsbrief
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina
  • Winkelmand

Geklapt CAO Schoonmaakoverleg verdient geen applaus!

Artikelen 6 april 2012

Het CAO overleg is eergisteren (4 april) geklapt. Partijen konden jammerlijk genoeg niet tot overeenstemming komen. Breekpunt is de kwestie van het (gedeeltelijk) doorbetalen van de wachtdagen bij ziekte. Over een pilot en daaraan gekoppeld onderzoek naar een andere vorm van verzuimbeleid zijn OSB, FNV en CNV het namelijk in grote lijnen eens. Het probleem spitst zich nu toe op de fasering waarbinnen dit alles geregeld zou moeten zijn. Het is werkelijk onthutsend dat op basis van dit flinterdunne verschil van inzicht de champagne kurken niet konden knallen en de bitter lemon met bitterballen niet geserveerd konden worden. Onze eeuwige optimist Henk Cornelisse ging te rade bij de voornaamste spelers uit dit Koningsdrama. Verbaas u over de feiten! Henk’s grootmoeder zaliger zou zeggen: “Geef ze allemaal een schop onder de kont.”

 
Door Henk Cornelisse

 

Kees Blokland, voorzitter Code Commissie Verantwoordelijk Marktgedrag, had samen met gerenommeerde opdrachtgevers Nederlandse Spoorwegen, Luchthaven Schiphol en Erasmus Universiteit schriftelijk aan OSB het voorstel gedaan om, binnen de marges van de loonruimte, een pilot te organiseren. Een pilot die behelst dat de wachtdagen (deels) voor rekening van deze opdrachtgevers zouden komen. Gedurende de CAO periode 2012/2013 konden dan de effecten op het ziekteverzuim door het (deels) afschaffen van wachtdagen concreet in kaart gebracht worden. Een prima plan lijkt ons!

Het voorafgaand aan het formele overleg ingediende verzoek om hierop een toelichting te mogen geven aan de onderhandelingspartners werd echter door OSB resoluut afgewezen. De inhoud van de brief was in de ogen van OSB duidelijk genoeg, er stond niets in wat OSB nog niet wist. FNV hechtte wel aan een mondelinge toelichting en CNV was over de wens tot het geven van een nadere toelichting niet geïnformeerd.

 

Het lijkt mij dat het wel zo correct geweest zou zijn geweest van OSB om de betrokkenheid van dergelijke belangrijke marktpartijen nadrukkelijk te omarmen in plaats van hen niet te willen horen. Deze opdrachtgevers staan trouwens niet alleen. Al in een eerder stadium hebben Telegraaf Media Groep en UWV te kennen gegeven meer te willen betalen voor het doorbetalen van wachtdagen. En hel lijkt ons meer dan aannemelijk dat er meer sympathisanten zijn aan opdrachtgeverszijde. In ieder geval stellen opdrachtgevers zich actief op in het zoeken naar een oplossing!  

Nu de onderhandelingen afgelopen woensdag wederom geklapt zijn gaat een pilot er vooralsnog niet van komen. De deur zit op dit moment weer op slot. Blokland zelf zegt hierover: “Het lijkt mij een gemiste kans dat partijen dit initiatief niet hebben opgepakt. Het conflict is mijns inziens oplosbaar.”
Prettig om te constateren dat ik niet alleen sta in dit optimisme.
 
Essentie van het geschil  
De essentie van het huidige geschil is de fasering(!) van het afschaffen van wachtdagen, dat mede afhankelijk is van de uitkomsten van bovengenoemde pilot en het onderzoek. Partijen zijn het in beginsel dus eens over het invoeren van een dergelijke pilot en gelijktijdig het onderzoek verzuimbeleid door een onafhankelijke partij te laten uitvoeren.
OSB stelt de uitkomsten van de pilot en het onderzoek eerst af te willen wachten en op basis van de uitkomsten hiervan de consequenties te accepteren en vervolgens bindende afspraken te willen maken niet eerder dan in de cao 2014.
FNV stelt echter dat ook zij de pilot en het onderzoek toejuichen doch parallel hieraan in de CAO 2012/2013 gefaseerd het (deels) afschaffen van de wachtdagen verankerd willen zien. De onderzoek resultaten kunnen in de looptijd van de CAO meegenomen worden. De CAO loopt immers toch af eind 2013 en dan kunnen op basis van alle ervaringen met betrekking van (gedeeltelijke) afschaffing wachtdagen en de onderzoekresultaten weer nieuwe afspraken gemaakt worden voor 2014 en verder.
 
Knellende visies
Concreet: het geschil zit in het regelen van deze kwestie binnen of na de looptijd van de CAO 2012/2013. Dit kan bij wijze van spreken zelfs een maand voor het einde van het aflopen van de CAO periode geregeld worden.
Ron Meyer (FNV): “Wij tonen onze maximale bereidheid. Immers, het (deels) afschaffen van de wachtdagen hoeft niet gelijk ingevoerd te worden, maar wel gefaseerd binnen de CAO periode 2012/2013. De medewerkers hebben er in de nieuwe situatie alle belang bij om het ziekteverzuim te beheersen. Hebben hierin hun eigen verantwoordelijkheid. Immers, als het (deels) afschaffen van de wachtdagen geen nadelig effect heeft op het ziekteverzuim, maar het tegendeel, dan creëren zij zelf een prima uitgangspositie voor de volgende CAO! In onderzoeken en dergelijke door OSB hebben wij niet erg veel vertrouwen. Van het in de vorige CAO afgesproken onderzoek naar ziekteverzuim en het opleiden van duizenden schoonmakers is ook niets terecht gekomen. Maar we geven het in dit geval het voordeel van de twijfel.”
Met andere woorden, dit biedt mijns inziens ruimte om de laatste fase bijvoorbeeld na de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek te laten ingaan, de effecten zijn dan beter bekend. Bijvoorbeeld 1 september 2013, als voorloper op de CAO 2014.

 

Rob Bongenaar (OSB): “De pilot en de uitbreiding hiervan betreft in het oorspronkelijke voorstel voornamelijk objecten waar ook gestaakt wordt. De medewerkers op deze objecten hebben dan een onevenredig belang om zich vooral niet ziek te melden. Immers zo kunnen zij de weg plaveiden voor anderen. Bovendien eist FNV garanties van ons dat in ieder geval het afschaffen van de wachtdagen voor haar leden ook na 2014 gehandhaafd blijft. Aan een dergelijke bevoorrechting zullen wij nooit of te nimmer onze medewerking verlenen. Wij wachten eerst de resultaten van het onderzoek naar een andere vorm van verzuimbeleid af en wij zijn bereid aan de uitkomsten hiervan consequenties te verbinden voor de cao 2014. Als Hans Simons (voorzitter) en ik afspraken maken dan komen we dit na. Wellicht is dit in het verleden wel eens mis gegaan, maar onder onze leiding gebeurt dit niet. Het inbedden wachtdagen ook in gefaseerde vorm binnen de CAO 2012/0213 stuit op verzet van onze achterban.”

 
Met betrekking tot de keuze van objecten die in de pilot opgenomen kunnen worden is inmiddels overeenstemming tussen de onderhandelingspartners. Het wordt een mix van door OSB aan te wijzen objecten en objecten door de bonden aangewezen. Rob Bongenaar: “Liever zou ik zien dat het onafhankelijke onderzoekbureau objecten toewijst waar de pilots gehouden worden.”
Over de opmerking over garanties die FNV zou willen zegt Ron Meyer: “Dat van die garantie voor onze leden zoals OSB stelt is pertinent onwaar. Bovendien onmogelijk. Het kan niet anders of we zijn hierover verkeerd door hen begrepen. Heel simpel,  de CAO 2012/2013 loopt 31 december af en daarna komen er nieuwe afspraken.”
Over dit interpretatie verschil moeten de heren het nog maar even snel hebben bij een kop koffie, zodat dit niet langer tussen hen in blijft staan.
 
CNV: probleem is overbrugbaar!  
Jan Kampherbeek (CNV): “Het verschil/geschil zit hem inderdaad in het al dan niet gefaseerd inbedden van doorbetaling van wachtdagen binnen de nieuwe CAO  termijn 2012/2013. Niet meer en niet minder. Wij hebben een voorkeur voor het inbedden in de CAO 2012/13, hetgeen in lijn ligt met het standpunt van FNV. Onze leden hebben echter aangegeven de stijging van het loon als belangrijkste onderhandelingspunt te hebben. Hierin waren we nagenoeg geslaagd. Het onderzoek juich ook ik toe. Het zal antwoord geven op de hamvraag: kost afschaffing wachtdagen nu geld of levert het op! Over het eens worden met de andere partners over de randvoorwaarden binnen de onderzoek formulering: hoeveel objecten, hoeveel
medewerkers etc. kan ik vooraf geen garantie geven, maar dit lijkt mij wel oplosbaar. Individuele afspraken maken afzonderlijk met duizenden bedrijven lijkt mij een lastig verhaal worden. Ik ben het met je eens dat de verschillen overbrugbaar zijn, dit hebben wij ook in ons persbericht geschreven.”
 
Hoe nu verder

Op moment is er geen CAO. OSB zal haar leden oproepen de CAO 2010/2011 te blijven eerbiedigen. Kwaadwillenden kunnen binnen bepaalde wettelijke kaders andere arbeidsvoorwaarden hanteren. Zeker niet in het voordeel van de werknemers is mijn vrees. De RAS premie is voor dit jaar betaald, dit heeft vooralsnog even geen consequenties.

Wat doen partijen NS, Schiphol en Erasmus nu zij niet eens in de gelegenheid gesteld zijn hun pilot te mogen toelichten? Is de branche gebaat bij allerlei afzonderlijke afspraken? Hierop zeg ik: neen. OSB zal haar leden raadplegen, maar dit duurt om het georganiseerd te krijgen enkele weken. Kostbare tijd gaat verloren.

Het flinterdunne verschil is ook moeilijk aan de markt uit te leggen, zowel niet aan de schoonmakers, opdrachtgevers als schoonmaakbedrijven. De neutrale toeschouwer begrijpt er al helemaal niets meer van. Het gaat nagenoeg niet meer om geld maar om reputaties/politiek en (gebrek aan) vertrouwen, lijkt het. Het gaat om het inbedden binnen of na de looptijd.
 
Is het wellicht mogelijk een afspraak te maken volgens het gelijk oversteken principe?
 
Stel:
De pilot houden onder een representatief aantal schoonmakers/locaties. Door cao partijen gezamenlijk aan te wijzen. Het onderzoek ziekteverzuimbeleid door een deskundig en onafhankelijk bureau hieraan parallel laten lopen. Vooraf de juiste definities, onderzoekmethodiek en juridische context bepalen. Afronding onderzoek medio 2013. De resultaten zijn bepalend en worden in laatste kwartaal 2013 ingebed in de cao op basis van: daalt ziekteverzuim met x % dan vanaf dat moment (deels) doorbetalen wachtdagen voor alle medewerkers opnemen, stijgt ziekteverzuim met y % dan wachtdagen voor alle medewerkers handhaven.
Een gedachten die ik graag met de lezers deel.
Waarom dan ook niet gelijk een cao periode voor 3 jaar? Of langer zelfs, aangezien maximaal 5 jaar toegestaan is.
 
Het finale overleg heeft barsten opgelopen, maar het valt te lijmen.

Leefde mijn grootmoeder nog maar…

 

Henk Cornelisse is directeur van Facility Specialists (www.facility-specialists.nl) en lid van het redactieteam van Clean Totaal.

 
 
 
 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Dag van de Schoonmaker 2025
16 jun

Dag van de Schoonmaker 2025

werkdruk en sociale veiligheid Schiphol
12 jun

Werkdruk en sociale veiligheidscultuur op Schiphol voor verbetering vatbaar

reistijd
11 jun

Uitspraak over reistijd tussen werklocaties in schoonmaaksector

Vebego 2024
10 jun

Vebego over 2024: groei, dynamiek en ondernemerschap

csu
5 jun

CSU neemt activiteiten Willems Schoonmaakdiensten over

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Dag van de Schoonmaker 2025

Dag van de Schoonmaker 2025

werkdruk en sociale veiligheid Schiphol

Werkdruk en sociale veiligheidscultuur op Schiphol voor verbetering vatbaar

reistijd

Uitspraak over reistijd tussen werklocaties in schoonmaaksector

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Logo Clean Totaal

Copyright © 2025 Prosu BV

Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid
  • Nieuws
    • Artikelen
    • Opinie
  • Vakpartners
    • Schoonmaak Vakdagen
    • The Legal Company
  • Vacatures
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
  • Winkelmand