Tijdens FutureFM, georganiseerd door Gom Schoonhouden in de Stadsschouwburg te Utrecht, kregen meer dan 150 aanwezigen een blik naar de toekomst in hun schoot geworpen. Volgens futuristen Yuri van Geest en Richard van Hooijdonk zullen de technologische ontwikkelingen voor grote veranderingen in het facilitair werkveld en schoonmaak zorgen.
De middag werd geopend door Maarten Bouwhuis, bekend van o.a. BNR Nieuwsradio. Bevlogen zoals hij is, wist Bouwhuis de vaart tussen de verschillende sprekers er in te houden en hij introduceerde Buzzmaster. Een Wi-Fi systeem waarmee lezingen interactief worden gemaakt. Aanwezigen konden middels een selfie inloggen en vragen stellen aan de sprekers én vragen van sprekers beantwoorden. Zo bleek onder andere dat 72% van de aanwezigen verwachtte dat we nooit een tijdperk zonder schoonmaakmedewerkers zullen betreden.
“Meer tijd voor innovaties zou best mogen”
Directeur van gom Schoonhouden Albert van der Meulen beet het spits af na de introductie. Volgens Van der Meulen zijn oplettendheid en nieuwsgierigheid naar trends en ontwikkelingen cruciaal om in de toekomst succesvol te zijn. “Veelal wordt onze agenda geregeerd door de dag van vandaag. Daardoor kijken we te weinig naar de toekomst. Tijd voor innovaties vrijmaken, dat zou best eens mogen. Bedrijven moeten continu alert zijn op veranderingen.”
Singulariteit
Volgens futurist Yuri van Geest zorgt singulariteit voor veranderingen die wij als mensheid nog niet eerder hebben gezien. “Singulariteit is het combineren van de nieuwste technologieën en innovaties. Neurotechnologie, sensoren, drones, robots, nanocoatings, blockchains, AI, oftewel kunstmatige intelligentie. We hebben in ons bestaan nog nooit zoveel innovaties bij elkaar gezien. Als je innovaties combineert, dan kom je tot waanzinnige nieuwe vindingen.”
Volgens Van Geest kunnen we in de toekomst met veel minder werknemers af. “Er komen meer sensoren, meer algoritmes, die worden allemaal aan het internet gehangen en dat is soms beangstigend.” Van Geest laat een video zien waar hij in een zelfrijdende Audi RS7 over het circuit jaagt. “De eerste ronde is doodeng. Je hebt geen controle en de auto remt op het allerlaatste moment en ik doe niets. Het was het eerste moment in mijn leven dat ik mij ‘outdated’ voelde. De auto reed tot in perfectie over het circuit. Als mens deed ik er niet meer toe. Maar geloof mij, na drie rondes wil je niets anders meer. En zo is het met de meeste technologie.”
Inspirerende start van Yuri van Geest tijdens Gom event. @gomschoonhouden pic.twitter.com/7UqKafA0HY
— Marco Konter (@MarcoKonter) March 23, 2017
Mensen zijn flexibeler
De mens zal niet verdwijnen. Van Geest: “Mensen zijn flexibeler. Hebben common sense, boerenverstand. Waar zijn mensen goed in? ‘Mens-zijn’. Oftewel empathie, beleving en creativiteit wordt steeds belangrijker. Repetitief werk zal door robots worden overgenomen en dat is niet erg. Er komen banen in empathie, cultuur, kritisch nadenken en creativiteit voor terug. Om mensen mee te laten komen, moeten we ze flexibel naar de wereld leren kijken. Wat dat betreft waren de recente bezuinigingen op kunst en cultuur oliedom.”
80% van banen beïnvloedt door technologie
Van Geest ziet veel kansen in de implementatie van nanotechnologie: “Nanocoatings bestaan al jaren en kunnen alles afweren. Binnenkort gaat Schiphol er ook op over. Schoonmaak wordt dan minder belangrijk, met nanocoatings gaan materialen zichzelf reinigen.”
“80%, en dit is echt waar, 80% van alle banen gaan in de nabije toekomst beïnvloedt worden door technologie. Denk aan banen in de bouw, retail, logistiek, maar ook schoonmaak. Er zullen ook mensen uitvallen, mensen die geen deel meer kunnen uitmaken van onze maatschappij op het gebied van werk.” Op een vraag vanuit de zaal reageert Van Geest als volgt: “We zullen een basisinkomen moeten invoeren voor mensen die uitvallen, dat is onze zorgplicht. Daarnaast zullen we moeten investeren in trainingen en we moeten het eerlijke verhaal vertellen. Ja, technologie neemt banen over, maar er komen ook nieuwe banen voor terug.”
Hanzehogeschool wil feedback
Na Van Geest was het de beurt aan Janine Brons, klantmanager van de Hanzehogeschool te Groningen. Brons ging in gesprek met spreekstalmeester Bouwhuis: “De 17 ‘schools’ van de Hanzehogeschool zijn mijn klanten. Elke school heeft een andere schoonmaakstandaard. Bij de creatieve opleidingen hoef je echt niet binnen te lopen als er nog wordt gewerkt. In het conservatorium liggen in bepaalde ruimtes soms doeken op vreemde plekken. Als schoonmaker blijf je daar van af, want dat beïnvloedt de akoestiek.” De grootste verandering die Brons op korte termijn door wil voeren is real-time feedback. Brons besluit: “Dan weet ik altijd wat mijn klanten willen. Zo kunnen we nog beter op de verschillende wensen inspelen.”
Als persoon verbonden met het internet
Richard van Hooijdonk, futurist net als Van Geest, heeft een chip in zijn arm laten implementeren. Zo is hij als persoon met het internet verbonden. Van Hooijdonk roept bedrijven op om ‘jonge gasten’ aan te nemen: “Jongeren snappen de ontwikkeling, jongeren zien technologie als water.” Bedrijven creëren volgens de futurist meerwaarde door jongeren te koppelen aan ouder werknemers met ervaring en een netwerk, het zogenoemde “reversed monitoring”.
Experimenteer met de toekomst
“Plaats teams van jongeren aan de rand van de organisatie en laat hen je organisatie kapot concurreren. Zo kun je als bedrijf je eigen processen aanvallen in plaats van start-ups, die dat vaak vanuit het niets doen, en je ineens zonder werk zit”, aldus Van Hooijdonk.
Directeur van Gom, Albert van der Meulen besluit FutureFM: “Heb een open mind en blijf meedoen. Durf fouten te maken, het is denken-doen, denken-doen om innovatie te bewerkstelligen.”