Inspectie SZW maakte onlangs via openbare kanalen melding van het opleggen van in totaal € 246.000,- aan boetes wegens het inzetten van schoonmakers zonder werkvergunning. Maar liefst € 69.000,- hiervan komt voor rekening van schoonmaakbedrijf en OSB lid Kok Schoonmaak uit Gouda. De rest van het bedrag is opgelegd aan twee onderaannemers, actief in portiekreiniging, en aan zeventien opdrachtgevers, voornamelijk Verenigingen van Eigenaren. Hoe heeft dit schoonmaakbedrijf, met een OSB Keurmerk op zak, dit kunnen overkomen? We vroegen het de hoofdrolspeler die de boete in ieder geval bij de rechter gaat aanvechten. Elke medaille heeft tenslotte twee kanten.
Door Henk Cornelisse, lid redactie Clean Totaal
Verbouwereerd
Aangeslagen is eigenaar Ruud Kok, en verbouwereerd dat een onderzoek van twee jaar geleden nu opeens door de ISZW zo breeduit in de media is gebracht. “De hele kwestie wordt opgeblazen en buiten z’n context geplaatst. Een van de onderaannemers, afkomstig uit Ecuador, was met een Spaanse vrouw getrouwd. Hij meende dat hij vanwege dit huwelijk geen werkvergunning nodig had. Dat was een misrekening. Na de inval in januari 2014 is de werkvergunning alsnog aangevraagd en werd deze in februari 2014 verstrekt. De enorme omvang van de boetes komt door de werking van de wet, die gebaseerd is op risicoaansprakelijkheid. De onderaannemer deed meerdere projecten en is derhalve per project beboet en dus meerdere malen tegen de lamp gelopen. Iedere ketenpartner krijgt voor iedere keer dat een buitenlander zonder tewerkstellingsvergunning werkt, een boete opgelegd. Wij zijn als opdrachtgever ketenpartner, dus een groot deel van de boetes belanden nu op ons bordje. Wij vinden dat de grote omvang van de boetes in geen verhouding staat tot de relatieve kleinschaligheid van de overtreding. Reden waarom we er bezwaar tegen hebben aangetekend bij de rechter.”
Het onderzoek van ISZW vond plaats op 16 januari 2014. Bij Kok Schoonmaak vond een eerste audit voor het OSB Keurmerk plaats in juli 2013. Op 14 januari 2014, twee dagen voor de inval ISZW, vond de tweede audit plaats die met goed gevolg afgerond werd.
Geen kwade opzet
Kok benadrukt dat geen sprake is van kwade opzet aan hun kant. “De onderaannemers rekenden marktconforme tarieven en lieten papieren zien die in orde leken. Dat bleek dus niet zo te zijn, hij had een kopie van een vals paspoort verstrekt. Tegen dat soort gedrag is eigenlijk geen kruid gewassen. En dan de wet: vergelijk het met het aanrijden van een fietser zonder licht in een auto. Je ziet hem niet aankomen, maar je bent wel aansprakelijk. Overigens hebben we met alle betrokkenen inmiddels goede afspraken gemaakt en intensief contact onderhouden met OSB over de afwikkeling van deze kwestie. Maar de media aandacht nu vinden we wel vervelend ja. Maar we hebben ons lesje geleerd.”
NEN 4400
Het schoonmaakbedrijf benadrukt dat in het kader van de NEN 4400 normering er maar liefst vier keer een controle heeft plaats gevonden en door de auditors ook niet op het ontbreken van een werkvergunning of een vals paspoort geattendeerd werd.
Kok: “Vergelijk het weer met de aanrijding met de fietser: je ziet hem niet, maar hij is er wel. Overigens vind ik voor alle duidelijkheid wel dat de audits die OSB uitvoert bijzonder gedegen en grondig zijn. Deze beslaan tal van vlakken. Fraude is echter een breed maatschappelijk probleem dat nooit 100% kan worden voorkomen. Reden waarom ik waarde hecht aan het keurmerk en de kwaliteit van OSB leden onderschrijf, nu ze aan de hoogste standaard in de branche moeten voldoen.”
Opdrachtgevers
Het schoonmaakbedrijf geeft aan vanaf het begin open kaart gespeeld te hebben richting opdrachtgevers. Kok: “Ze toonden begrip voor de situatie en beseffen dat er geen enkele kwade opzet in het spel is, maar een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Geen van de opdrachtgevers heeft aanleiding gezien om de overeenkomst met ons bedrijf op grond hiervan te beëindigen. Ook zij zien in dat de effecten van de wet arbeid vreemdelingen zeer verstrekkend zijn, ook als het een kleinschalig en geïsoleerd incident betreft dat ,tja, de beste kan overkomen. Bovendien hebben we inmiddels talrijke maatregelen getroffen om dit soort ellende in de toekomst te voorkomen.”
Onderaannemers
De desbetreffende onderaannemers konden wij overigens niet meer traceren en om een reactie vragen aangezien de bedrijfsactiviteiten gestaakt zijn. De advocaat van Kok Schoonmaak, Mr. Alexander Hollander van Pellicaan Advocaten, heeft indicaties dat de eigenaars hun biezen gepakt hebben om met de noorderzon te vertrekken, terug naar Ecuador…
OSB
Uiteraard vroegen wij OSB om een verklaring. Men laat weten met de kwestie bekend te zijn en samen met SNA nader onderzoek te doen. Nieuwbakken voorzitter Piet Adema laat weten vierkant achter de kwaliteit van het OSB Keurmerk te blijven staan en zegt voorts: “Als blijkt dat er aantoonbaar niet volgens het OSB Keurmerk is gehandeld dan kunnen we niet anders dan maatregelen nemen. Of dat in dit geval nodig is, is in onderzoek.”
Een OSB reactie die wat ons betreft vlees noch vis is. Niet geduid wordt welke maatregelen het betreft. Kok Schoonmaak stelt bovendien dat ze de inval, en de eerste bevindingen hiervan, al in januari 2014 bij OSB gemeld heeft. Dan lijkt ons dat er voldoende tijd geweest is voor nader onderzoek. Wij zijn benieuwd naar de uitkomst van de gang naar de rechter door het schoonmaakbedrijf. Net zo benieuwd zijn we naar de uitkomsten van het nader onderzoek van OSB. Gaat dit muisje nog een staartje krijgen?
Lees ook: Weer een OSB Keurmerkhouder in de fout?