- Er moet een werkelijk verband bestaan tussen de gezondheidsklachten en de arbeidsomstandigheden. Dit verband mag niet te onzeker of te onbepaald zijn en moet dus inhoudelijk onderbouwd worden. Een enkele verwijzing naar een algemene zienswijze omtrent het ontstaan van een beroepsziekte of risico is onvoldoende.
- Dat oorzakelijk verband kan ook worden aangenomen indien de werkgever heeft nagelaten maatregelen te treffen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van de werkzaamheden die specifieke schade lijdt.
- Voor de vraag of de zorgplicht is geschonden dient niet alleen gekeken te worden naar het daadwerkelijke schenden van die zorgplicht, doch ook naar de overige omstandigheden van het geval. Daar vallen onder meer onder ook de gevolgen van de schending.
- Duidelijk moet zijn welke zorgplicht is geschonden en welke maatregelen hadden moeten worden genomen/instructies hadden moeten worden gegeven. Dat moet de werknemer dus stellen en aantonen.
- Er moet ook een onderzoek plaatsvinden naar proportionele aansprakelijkheid. Is de schade veroorzaakt door de normschending, of komt deze voor risico voor de benadeelde zelf door eigen schuld.
Lees ook:
De zorgplicht voor een veilige werkplek: Wees gewaarschuwd!
Juridische risico’s van schending van de zorgplicht