Vanaf 1 januari 2027 verandert er veel voor flexwerkers in Nederland. De overheid voert maatregelen door om werkenden meer zekerheid te bieden en het gebruik van tijdelijke contracten aan banden te leggen. Belangrijkste wijzigingen zijn het verbod op nulurencontracten, strengere regels rond tijdelijke dienstverbanden en een gelijker speelveld voor uitzendkrachten. De hervormingen maken deel uit van een bredere aanpak van de arbeidsmarkt.
Nederland heeft al jaren een relatief hoog percentage flexibele arbeidskrachten. Zo’n 43 procent van de beroepsbevolking werkt met een flexibel contract of als zelfstandige zonder personeel (zzp’er), een percentage dat ruim boven het Europese gemiddelde ligt. Volgens minister Eddy van Hijum is de balans doorgeslagen, met als gevolg onzekere werksituaties, lage lonen en weinig sociale bescherming.
Maatregelen arbeidscontracten
Om deze problemen aan te pakken, presenteert het kabinet de nieuwe wet ‘Meer zekerheid voor flexwerkers’, die over ruim anderhalf jaar in werking moet treden. De wet bevat drie kernmaatregelen:
- Nulurencontracten verdwijnen, bandbreedtecontracten komen ervoor in de plaats
Oproepcontracten zonder vaste uren worden verboden. In de toekomst moeten werkgevers een contract aanbieden waarin een onder- en bovengrens van het aantal te werken uren per week is vastgelegd. Werknemers krijgen daarmee een stabieler inkomen en hoeven werk buiten die afgesproken uren niet te accepteren. Voor scholieren en studenten blijft het nulurencontract voorlopig nog wel toegestaan.
- Langdurige tijdelijke inzet wordt ontmoedigd
Om het zogeheten ‘draaideurbeleid’ aan te pakken – waarbij werknemers na drie tijdelijke contracten al snel weer terugkeren bij hetzelfde bedrijf – wordt de verplichte tussenperiode verhoogd van zes maanden naar vijf jaar. Dit moet werkgevers aanmoedigen om eerder een vast contract aan te bieden.
- Gelijke arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten
Uitzendmedewerkers krijgen vanaf 2027 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega’s met een vast dienstverband, inclusief gelijk loon. Hiermee wil het kabinet het huidige loonverschil van gemiddeld 13 procent verkleinen.
Tekst: van de redactie
Meer nieuws?
Je leest hier meer actueel nieuws van Clean Totaal.