De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) plaatst steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht omdat zij de regels omtrent hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen. Dat blijkt uit inspectierapporten van de NVWA die door RTL Nieuws zijn opgevraagd.
In 2017 stonden maar liefst 456 horecazaken te boek als notoir overtreder. Dat zijn er ruim 120 meer dan drie jaar eerder. De notoire overtreders kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Overigens zijn er nog geen cijfers beschikbaar over 2018.
Bij de horecazaken die in de rapporten genoemd worden werden onder meer ongedierte, schimmel en bedorven etensresten aangetroffen. In enkele gevallen zelfs karkassen van ratten. De NVWA heeft de opgevraagde rapporten inmiddels zelf vrijgegeven. Daarin is te zien om welke bedrijven het gaat.
Strenger toezicht
Overigens betekent dit volgens de NVWA niet dat de hygiëne veel minder wordt nageleefd dan eerst. Een woordvoerder verklaarde tegenover RTL Nieuws dat de werkwijze zodanig veranderd is, dat er meer zicht is op de slechte restaurants en de goede. Zodoende wordt meer geconstateerd bij de slechte restaurants en worden goede restaurants minder vaak bezocht.
Ook zou de toezichthouder strenger zijn geworden. “We stellen tegenwoordig eerder een bedrijf onder verscherpt toezicht, terwijl ze vroeger nog wel eens wegkwamen met een extra boete.”