• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Home
  • Artikelen
  • Nieuws
  • Podcasts
  • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • Crohill
    • The Legal Company
    • Numatic International
    • Schneidereit Professional
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina

UV in luchtreiniging

Artikelen UVC 12 mei 2009

UV in luchtreiniging
UV-licht wordt in de bestrijding van Legionella in waterleidingen en voor het desinfecteren van zwemwater al langere tijd gebruikt. Inmiddels is het echter ook een interessante optie bij luchtreiniging.
 
Met UV kunnen schimmels, bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt. Dat kan nog niet zo heel lang, want eerst moest een oplossing worden gevonden voor een kwalijk bijproduct van UV-gebruik: ozon, een belangrijke component van luchtvervuiling Vanzelfsprekend wil je zo’n gas niet in je luchtbehandelinginstallatie en dus in je gebouw hebben. Lamers Reinigingstechniek en Virobuster hebben beiden een systeem dat werkt zonder dat er ozon vrijkomt. Heel actueel, want bestrijden van bijvoorbeeld de MRSA-bacterie kost per uitbraak duizenden euro’s. Voorkomen is beter dan genezen en kan goedkoop.
 
Aanpak bij de bron
Een luchtkanaal moet frisse lucht binnenbrengen, maar is ook de ideale weg voor het verspreiden van micro-organismen. Daardoor kan bijvoorbeeld een mrsa- of tbc-besmetting snel om zich heen grijpen. Schimmels en bacteriën veroorzaken echter ook de muffe atmosfeer die we ‘sick building syndroom’ noemen. Problemen ontstaan vooral wanneer in het systeem ook gebruik wordt gemaakt van gerecirculeerde lucht. De verkoudheid die bijvoorbeeld velen oplopen na een vliegreis is niet toevallig omdat de lucht in een vliegtuig voortdurend grotendeels wordt hergebruikt. Filters in het kanaal plaatsen, lijkt de oplossing. Maar…schijn bedriegt.
 
Onvoldoende voor filters
Filters zijn de zwakke broeders van de luchtbehandeling. Omdat de capaciteit van de installaties steeds groter wordt, worden ook de eisen aan filters groter. Maar ze slibben snel dicht. Het gevolg is drukval: te weinig transport van frisse lucht. De ventilatoren moeten steeds harder werken om nog voor een luchtverplaatsing te zorgen. Dat vreet energie. Bovendien groeien de afgevangen schimmels en bacteriën ongestoord op het filteroppervlak en geven giftige stoffen af aan de passerende lucht. Virussen passeren de filters trouwens vrijwel ongehinderd. Betere filters zijn niet per se een oplossing. Een HEPA-filter bijvoorbeeld slibt nog sneller dicht dan een gewoon filter. Wat wel helpt is filters veel vaker vervangen, maar dat is kostbaar en wordt mede daardoor vaak ‘over het hoofd’ gezien. Filters zijn ongeschikt om micro-organismen tegen te houden. Toch zijn ze nodig, want ze filteren wel heel goed (fijn)stof uit de lucht. Daarom werken zowel het UV-systeem van Lamers als dat van Virobuster aanvullend op het filter. De plek waar zij dat doen verschilt.
 
 
PHI-systeem van Lamers 
Het PHI-systeem van Lamers Reinigingstechniek is een module die met UV-licht de verontreinigingen in de binnenlucht uitschakelt. Het verbetert effectief de binnenluchtkwaliteit. De apparatuur werkt met de geavanceerde Photohydroionisation (PHI) technologie. PHI maakt gebruik van een cel die vijf oxidatoren produceert. Die zijn zeer krachtig, maar onschadelijk voor mens, dier en plant.
Binnen de PHI cel wordt op twee verschillende golflengtes UV-licht gericht op een katalysator. De katalysator bestaat uit vier verschillende metalen; titanium, zilver, rhodium en koper. Het oxidatieproces ontstaat door een combinatie van de opgewekte lage ozonwaarde (minder dan 0,03 ppm) en een zeer geringe hoeveelheid vocht uit de omgevingslucht. De PHI-cel bootst een natuurlijk reinigingsproces na. De geproduceerde oxidatoren bewegen zichzelf door de ruimte en gaan daarbij op zoek naar moleculen om een verbinding mee aan te gaan. In feite vindt er dan verbranding plaats. Doordat het PHI-systeem verschillende oxidatoren combineert, stijgt de effectiviteit en worden vele verbindingen onschadelijk gemaakt. De oxidatoren worden uiteindelijk omgezet in zuurstof en waterstof.
 
Filters
Lamers gaat uit van het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het probleem in iedere luchtbehandelinginstallatie is het filter. Doordat vochtige buitenlucht en soms ook vochtige binnenlucht wordt aangezogen, worden de filters vochtig. Ze werken daardoor minder goed en vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels. Van diezelfde situatie profiteren bacteriën. Ook zij vinden op een filter genoeg voeding om zich explosief te vermenigvuldigen. Zo sterk zelfs dat op een gegeven moment delen van de kolonie afbreken en via de luchtkanalen worden verspreid. Naast de filters is er in de luchtbehandelingkast nog een punt waar schimmels en bacteriën dol op zijn, namelijk de warmtewisselaren. Door deze twee bronnen is de schone lucht in het systeem lang niet zo schoon als we wel denken. Een apart verhaal vormen de virussen. De meeste virussen worden niet of nauwelijks tegengehouden door filters. Een uitzondering is het HEPA-filter, maar dat is kostbaar en leidt tot drukval in het systeem. Dit omdat zo’n filter hele kleine doorvoeropeningen heeft en daardoor ook al snel verstopt raakt. Met het plaatsen van een PHI-systeem voor en/of achter de filter wordt de aangroei van schimmels en bacteriën voorkomen en worden virussen uitgeschakeld. Ze zijn al dood voordat ze gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.
 
Virobuster Sterietube
De Virobustertechniek werkt net als het PHI-systeem met het UVGI-principe: UltraViolet Germicidal Irradiation. Daarin schakelt UVC-licht van een bepaalde golflengte het DNA van micro-organismen uit. Deze toepassing van UVC is al sinds 1920 bekend, maar had in de praktijk te veel beperkingen om grootschalig ingezet te kunnen worden. De UVGI-techniek van Virobuster produceert geen giftige stoffen en is veilig voor mens, dier en milieu.
 
Standaard Virobustermodule
De Virobuster Steritube is een standaardmodule die in het aanvoer- of afvoerkanaal van de luchtbehandelinginstallatie wordt geplaatst. Elke tube heeft dezelfde afmetingen. De aansluiting correspondeert met de diameters van luchtkanalen waarin de steritube geplaatst wordt. Daardoor is de installatie zeer eenvoudig en kan deze ook achteraf gebeuren in bestaande kanalen. In tegenstelling tot de PHI-module, wordt de Virobuster dus niet bij de filters geplaatst. Hij kan ook tijdens nieuwbouw worden ingepast of (net als een PHI-unit) losstaand in een kamer geplaatst worden. Het plaatsen is supersimpel en biomedische of elektrotechnische vakkennis is onnodig. De drukval is minimaal en bestaande systeeminstellingen kunnen gewoon gehandhaafd blijven. De capaciteit is uit te breiden met extra modules. Een op de klant toegesneden ontwerp is niet nodig. Anders dan bij een mechanisch filter, kan een Steritube worden ingeschakeld zodra deze nodig is. Dit geeft veel flexibiliteit. Zo is een gewone patiëntenkamer, letterlijk met één druk op de knop te veranderen in een isolatiekamer. Een ruimte is snel geschikt te maken voor opname van besmette of verzwakte patiënten als een sterilisatiemodule aanwezig is in de toe- of afvoer. Dat geldt ook voor de stand alone toepassing. Daarmee kan zelfs een speciale tent worden bediend die in noodgevallen snel voor een steriele ruimte zorgt. 
 
Onderhoud Virobuster
Het onderhoud van de Virobuster Steritube is erg eenvoudig. De complete module wordt met twee klemmen in enkele seconden verwijderd en ter plaatse vervangen door een nieuwe. De oorspronkelijke module wordt bij de geautoriseerde dealer weer hersteld en later ergens anders teruggeplaatst. Wanneer de luchtreiniging door UV-licht nooit mag stoppen kan het verwisselen veilig plaatsvinden door dubbele kleppen aan de modules. De UVGI-lampen gaan elk 9.000 uur mee. Het apparaat geeft na 8.000 uur en bij slechte lampen een signaal dat er vervangen moet worden. Het hele systeem is te koppelen aan een gebouwbeheersysteem.
 
Welke keuze
Wel systeem is nu beter? Die vraag kun
je als toekomstig gebruiker alleen zelf beantwoorden. Het antwoord is namelijk afhankelijk van de toepassing en locale omstandigheden. Virobuster richt zich vooral op de gezondheidszorg, terwijl Lamers zich meer richt op de industrie, kantoren, scholen en het topsegment van de huizenmarkt. De aanschafkosten van het Lamerssysteem zijn wat lager dan die van Virobuster. Qua vervanging is er niet veel verschil. Die komt neer op vervanging van componenten aan het einde van de levensduur.
 
Informatie
Lamers Reinigingstechniek
www.lamersequipment.nl
 
Virobuster Electronic Air Sterilisation
www.virobuster.com
 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2023: “We doen het!”
28 mrt

Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2023: “We doen het!”

Cleanfix RA 660 Navi: “Robotisering zal branche veranderen” robot
24 mrt

Robot als collega: verrijking of bedreiging?

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker
21 mrt

Schoonmakend Nederland maakt nieuwe portretserie voor Dag van de Schoonmaker

Clear4Clean zet voort onder de naam Qualis Insight C4C
21 mrt

Clear4Clean zet kwaliteitmeetsysteem en keurmerk voort onder de naam Qualis-Insight C4C

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf
16 mrt

UWV mocht voorschot arbeidsongeschiktheidsuitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer uvc

Ziekenhuis CWZ start met UV-C desinfectie

Ziekenhuis CWZ start met UV-C desinfectie

UV-C desinfectie in Nederland slechts mondjesmaat ingezet

UV-C desinfectie in Nederland slechts mondjesmaat ingezet

Portable UV-C desinfectie met Desteq: “Next level cleaning”

Portable UV-C desinfectie met Desteq: “Next level cleaning”

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren
Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Opinie
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
Cleantotaal maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Opslaan en accepteren